Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Műgyanta rendszerek

Műgyanta rendszerek

A kategóriába tartoznak az egykomponensű, és a kétkomponensű műgyanták - epoxi gyanták, melyek vagy maguktól, vagy UV fényre száradnak.


4termék 14
4termék 14

Pentart Szuper Üveggyanta:

A Szuper üveggyanta, egy kétkomponensű üveggyanta, mely háromféle kiszerelésben érhető el: 40-40ml, 125-125ml és 250-250ml. A komponensek keverési aránya ml-ben 1:1, tömegben 1:0,95g (gyanta+térhálósító), aminek a kimérése nagyon fontos, hogy pontos legyen! Amikor összeöntöttük a két komponenst, és elkezdjük keverni, az anyag elopálosodik, majd újra kitisztul, ezért nem kell megijedni. Lassan keverjük, hogy minél kevesebb buborékot tegyünk bele, ez kb 3-5 percbe is beletelhet. A gyanta összekevert elegye önterülő, viszkózus folyadék, melynek dermedési ideje 45-50 perc, tehát addig még szépen tudunk vele dolgozni. A teljes átkeményedése pedig 48-72 óra, ami függ a rétegvastagságtól, páratartalomtól is. Figyeljünk a hőmérsékletre is. Ha hideg van, nehezen fog megkötni a gyanta, ha viszont tűzi a nap, akkor az felgyorsítja a gyanta kikeményedését. Az ideális hőmérséklet a gyantával való munkához a szobahőmérséklet, kb 20-25 C.
Az egyszerre kiöntött mennyiség vastagsága 2mm lehet, ha vastagabb tárgyat szeretnénk önteni, inkább több rétegben öntsük. A rétegek szépen egymáshoz fognak kötni, ha a gyantához hozzáérve az ujjlenyomatunkat látjuk, tehát egy kicsit mégy „ragacsos” a felszín. (Érdemes a késztermék mellett párhuzamosan egy kisebb próbadarabot is készíteni, amin ezt leellenőrizhetjük, mert az ujjlenyomat rajta fog maradni. Ez az idő valószínű kevesebb, mint 24 óra)
A kiöntött tárgyat 24 óra elteltével kivehetjük a formából, akkor még egy rugalmas anyagot kapunk, ami később nagyon kemény és ellenálló lesz.
A gyantából ékszereket, kisebb tárgyakat készíthetünk, sík felületeket vonhatunk be vele, illetve különböző műgyanta technikákhoz használhatjuk (gyanta folyatás, Petri csésze hatás, tengerpart hatás, geóda készítés…)
A kikeményedett gyanta átlátszó, nagy keménységű, üvegszerű anyag lesz, amely a víznek, vegyszereknek ellenáll. Stabil anyag, nem sárgul.
A kikevert gyanta kikeményedése visszafordíthatatlan, így inkább többször kevesebbet keverjünk ki, mint egyszerre nagyobb mennyiséget. Arra figyeljünk, hogy a bekevert gyanta, minél nagyobb tömegben van, annál jobban felmelegszik és köt meg, érdemes szétönteni több kisebb mennyiségbe.
A kiöntött forma a teljes átkeményedés után csiszolható, polírozható, átfúrható.
A csiszolást többféle csiszoló papírral végezzük egymás után, a 180-tól akár a 3000-ig.
Csomagbontás után, ha jól, légmentesen le van zárva a flakon, akkor kb 1 évig felhasználható az üveggyanta. Az UV fény, mint minden anyagot, a gyantát is öregbíti.
Max 50-60 fokot bír ki, tehát a forró edényt nem fogja bírni.
Vizes bázisú színezőt ne használjunk hozzá, inkább használjuk a hozzá gyártott termékeket.
A kiöntésnél buborékok keleteknek az anyagban, ezeket többféle módon is kiszedhetjük a gyantából. Pihentetéssel is csökkenthetjük a bubik számát, de rásegíthetünk zsebsárkánnyal, vagy hőlégfúvóval. A hőlégfúvót olyan esetben használjuk, amikor valami olyan anyag van a gyantában, ami esetleg eléghet, illetve ha nem baj az, ha egy kicsit szétfújja a gyanta felszínét. A szakácsfáklyát pedig akkor, amikor vigyáznunk kell arra, hogy a kialakított minta a gyantában ne fújódjon szét. Illetve Rubbing alkohol felületre spriccelésével is csökkenthető a buborékok száma, de ebben az esetben előfordulhat, a felszín elbatikolódása.

Pentart Kemény és lágy UV gyanta:

A kötés hosszúsága függ a rétegvastagságtól. Vékony rétegnél 20másodpercet, vastagabb rétegnél (kb 3mm), 2 percet világítsuk meg a gyantát. Erre tökéletes a kétféle UV lámpánk. Ha a tárgy a formából kikerülve ragacsos marad, újbóli megvilágítással ez megszüntethető.
A kemény gyantát lakként is használhatjuk, de mindkét anyag tökéletes kisebb szilikon formák kiöntésére. Mindkét termék jól alkalmazható ékszerek és apróbb ajándéktárgyak készítéséhez.
Végeredményét tekintve a kemény gyanta egy nagyon ellenálló, fényes, kemény, üvegszerű végeredményt hoz, míg a lágy gyanta egy rugalmas, gumiszerűen puha, hajlítható lesz, az élei lekerekítettek, ívelt felületek díszítésére is alkalmas.
Színezés: A tökéletes megkötés érdekében a gyantának mindig UV fényre áteresztőnek kell lennie, ezért átlátszó színezéket, és öntőformát érdemes használni hozzá. Amennyiben nem áttetsző, átlátszó díszítő anyagot használunk hozzá, úgy több rétegben érdemes dolgozni vele, majd a szilikonból kivéve, minden oldalát világítsuk meg még egyszer. Figyeljünk arra, hogy minden réteg alaposan kössön meg, mielőtt rátesszük a következő réteget.

Pentart UV ragasztó:

Egykomponensű, teljesen átlátszóra száradó ragasztó, mely ultraibolya fény hatására köt meg. A ragasztandó felületek közül legalább az egyiknek átlátszónak kell lennie, hiszen az UV fénynek el kell jutnia a ragasztóhoz ahhoz, hogy a kötés kialakuljon. Kiválóan alkalmas átlátszó tárgyak egymáshoz ragasztásához, például üveg és plexi, mivel a ragasztó réteg nem lesz látható a két felület között. Nagyon erős kötést biztosít.

Kreativpartner webáruház - műgyanta

Szűrés
Választható méretek
Termék státusza