Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Stencilezés - Stencil kisokos

Kedves Kreatív Partnerünk,

Köszönjük, hogy érdeklődsz Stencilezés összeállításunk iránt.

 

Itt tudod letölteni a Stencil kisokost: LETÖLTÖM.

Ha fenti "LETÖLTÖM" gombra kattintasz, akkor pdf. formátumban megnyílik a dokumentum, melyet olvashatsz, de akár le is tölthetsz számítógépedre.


Stencilezés összeállításunkban alábbiakat találod:

  • Milyen alapanyagokkal stencilezhetsz?
  • Mivel viheted fel az alapanyagokat?
  • A stencil rögzítése
  • Ecsethasználat
  • Tisztítás

A Stencil kisokost elolvashatod alábbi online könyv formájában, de le is töltheted itt, ezen a linken:

Stencil kisokos letöltése

Reméljük találsz benne sok-sok érdekességet és segítségedre lesz, hogy egyre szebb, kreatív alkotásokat készíts.

Fenti online könyvet lapozhatod, és nagyíthatod is az alul található vezérlő billentyűkkel. Ha szeretnéd teljes képernyős nézetben is olvashatod, majd az ESC billenytyűvel vagy a vezérlő billentyűvel eredeti méretre válthatsz. Használd tehát az alsó sor vezérlő billentyűit a kényelmes olvasási méret beállításához.

Ha szeretnéd kipróbálni a stencilezést, ITT TALÁLOD a Kreativpartner webáruházban a stencil mintákat:

KLIKK IDE >>> Stencilek.

Jó kreatívkodást kívánunk, és tudod, ha "az alkotás örömét keresed" ránk mindig számíthatsz.

 Stencilezés 

Egyre több olyan kreatív alapanyag jelenik meg, amelyekkel kiválóan lehet stencilezni, tehát előre elkészített mintákat, jeleket, feliratokat felvinni alkotásainkra. Ezek az alapanyagok festékek és paszták is lehetnek. Azért, hogy minél nagyobb örömödet leljed az alkotásban, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a stencilezés témájában.

Milyen alapanyagokkal stencilezhetek?

A stencilezéshez használhatsz festékeket és pasztákat is. Alapszabály, hogy a festékeket használhatod vékonyabb stencilekkel, a pasztákhoz lehetőség szerint válassz vastagabb stencil sablont.

A festékek közül amelyek jól stencilezhetőek az akrilfestékek (matt, metál, delicát stb.) a Textilfestékek (textil felületekre) a Pentart Bőr és Textilfestékekkel pedig még PVC felületre vagy bőr felületre is stencilezhetsz. Bútorokra, fa felületekre, kisbútorokra a Dekor Paint Soft festékcsalád remek választás.

A krémes akrilfesték családokat is használhatod, ezekhez válassz lehetőség szerint vastagabb stencileket. A “folyósabb” vagy “terülősebb” festék típusokkal nehéz vagy sok bosszúságot okoz a stencilezés, ezért ezeket ne használd, így nem túl szerencsés például a Dekor Zománcfestékkel vagy a Pouring médiummal folyóssá tett festékeket használni.

A paszták közül, azokkal tudsz jól stencilezni, amelyek homogénebb állagúak, tehát nem annyira szemcsések. Itt szóba jöhetnek a Stencilező paszták, az Alapozó paszták, a Heavy Body gélpaszták, és olyan érdekes, különleges paszták mint a Modellező paszta vagy az Expand paszta. A szemcsésebb, durvább összetételű effekt paszták, mint a Hópaszta, a Szálpaszta, nem igazán stencilezéshez javasoltak, velük más módon alkothatsz.

stencilezés

Mivel vihetem fel az alapanyagokat?

A stencilezés technikához alapvetően 3 eszközt használhatunk. Stencilezhetsz ecsettel, szivacsecsettel és spatulákkal. Mindig az alapanyag (festék vagy paszta) illetve a felület és a minta dönti el, mit érdemes választani. Fő vezérelv, hogy vastagabb stencilekhez elsősorban spatulát, vékonyabb stencilekhez pedig ecsetet vagy szivacsecsetet használunk. Pasztákhoz legtöbbször spatula a jó választás, festékekhez pedig a szivacsecset és a stencilező ecset.
stencil sablon használata

Három jó tanács stencilezés előtt

Mik a legfontosabb alapszabályok a stencilezés megkezdése előtt? Ha ezt a 3 alapszabályt betartod, akkor nagy problémába már nem ütközhetsz, ezekre azonban érdemes odafigyelni, ha stencilezésbe fogsz.

A stencil rögzítése

Nagyon fontos, hogy rögzítsd a stencilt. Ha ezt nem teszed meg, akkor jó eséllyel el fog mozdulni a festék vagy a paszta használata közben és aláfolyik a stencilnek, ezáltal csúnya, maszatos lesz a minta, nem lesznek szép kontúros körvonalak. Első tanács tehát, hogy mindig rögzítsd a stencilt. Ezt a rögzítést megteheted egyszerűen úgy, hogy ragasztószalaggal leragasztod a szélét, de használhatsz Öntapadó Ragasztó spray-t is. Az Öntapadó ragasztó spray gyorsan szárad és profi megoldás a stencil rögzítéséhez. Ha öntapadó spray-t használsz arra figyelj, hogy a stencilezendő felület legyen száraz és a stencilre fújd a spray-t. Ha ráfújtad a stencilre, utána várj 1-2 percet, ne ragaszd egyszerre a felületre, kicsit szikkadjon meg a ragasztó és utána rögzítsd a stencilezés előtt a stencilt a felületre. Ha így jársz el, stabil marad a formád. Természetesen használat után lemosandó a stencil, amelyhez szintén van speciális, stencil tisztító alapanyag.
stencil használata

Ecsethasználat

A stencilezés során az ecsethasználat más mint a szokásos festési technikáknál. A festéket felvihetjük szivacsecsettel, ami egy kis fa nyéllel rendelkező kerek szivacs és különböző méretekben kerül forgalomba, vagy stencilező ecsettel. Ez utóbbi is kör alakú és különböző méretekben kapható sörte ecset. Szálai nem túl puhák, de elég rugalmasak. Ecsetünkkel úgynevezett „dry brush”, vagyis szárazecset technikával dolgozzunk. Ez annyit tesz, hogy kevés festéket vegyünk fel, majd oszlassunk el a szálak között, a felesleget pedig papírtörlőn töröljük le. Az ily módon felfestékezett ecsetet lehet ütögető mozdulatokkal, vagy körkörös simításokkal használva színezni a stencil mintát.
A szivacsecsettel hasonlóan járj el, vagyis kevés festékkel töltsd fel, a felesleget pedig itasd le és finom ütögető mozdulatokkal vidd a felületre. A kis mennyiségű festéket nem lehet eléggé hangsúlyozni, ugyanis így lesz szép, rajzolatos a stencilminta. Ellenkező esetben, ha sok a festék, befolyik a stencil alá és ronda pacás képet kapunk.
szivacsecset stencilezéshez

Tisztítás

Annak érdekében, hogy stencil sablonunkat többször is használhassuk, fontos a tisztítás. A friss festéket vízzel távolíthatjuk el, azonban a rászáradt festék vagy paszta “vízoldhatatlan”. Erre megoldás a Stencil tisztító spray, amit fújjunk a tisztítandó felületre, hagyjuk hatni az anyagot, majd kb. 30-60 perc után szappanos vízzel mossunk le. Ugyancsak ezzel távolíthatjuk el a stencilre fújt ragasztót is. Ha így jársz el, sokáig használhatod majd szép stenciljeidet.
A Kreativpartner webáruházban természetesen megtalálsz minden szükséges alapanyagot, ha a stencilezés iránt érdeklődsz. KLIKK IDE: Stencil sablonok

Kriszti és Emese

Kreativpartner webáruház

Kreativpitypang weboldal


Legyél Kreatív Partnerünk - kérd INGYENES kreatív mini akadémia összefoglalónkat, iratkozz fel hírlevelünkre és a tippek, ötletek mellett havonta 2 akciós kupont küldünk ajándékba, hogy még kedvezményesebben szerezhesd be kedvenc kreatív hobby és dekorációs alapanyagaidat.

Ingyenes kreatív mini akadémia összefoglalónkban alábbiakról olvashatsz:

Hobby festés kisokos, Dekupázs technika alapjai, Stencilezés technikája, Koptatott festés módszerei, Öntőforma kisokos.

Mini akadémiánkat tapasztalt alkotó Partnereink segítségével állítottuk össze, hogy Neked minél nagyobb örömet okozzon az alkotás és elkerüld azokat a bosszúságokat, melyeket 1-1 technika nem megfelelő alkalmazása okoz.

Kérd az INGYENES kreatív hobby mini akadémiát ITT >>>