Kreativpartner webáruház - Ha az alkotás örömét keresed - AKCIÓINKÉRT KLIKK IDE

Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Makramé

Makramé

A makramé alapvetően egy egyszerű, különféle csomókból álló technika, amihez elég pár méter zsinór, kötél, vagy fonal indulásként. Készíthetünk belőle ékszereket, ruházati kiegészítőket és otthoni dekorációkat is.

Makramé

A makramé alapvetően egy egyszerű, és szórakoztató technika, mely újra divatba jött. A legegyszerűbb technikától eljuthatunk a bogyolultabb, összetettebb dekorációig. Kiegészítő díszítésként használhatunk hozzá gyöngyöket, fa golyókat, melyeket festhetünk, vagy hagyhatunk natúron is. A makramé alapja lehet egy lyukakkal díszített kör, vagy forma, függeszthető fa alap, de használhatunk egy szárított, usztadék ágat is. 

Makraméból készíthetünk nyakláncot, fülbevalót, makramé karkötőt, kulcstartót. Csomózhatunk magunknak táskát. Otthonunkba falidíszt, térelválasztót, virágtartót, tárolót, karácsonyfa díszeket, ajtó kopogtatót. Még az üvegeinkre is készíthetünk dekorációt makramé segítségével.

A makramé egy kézimunka technika, amelyben csomókat használnak a fonál vagy zsinór különböző minták és dekoratív elemek kialakításához. A makramé ősi technika, amelyet különböző kultúrákban és időszakokban alkalmaztak szerte a világon. A makraméban a csomók különböző módon vannak elrendezve és összekötve, hogy létrehozzanak eltérő mintákat és textúrákat.

A leggyakrabban használt csomótípusok közé tartozik a csavarodó csomó (lark's head knot), a csiga csomó (square knot) és a halas csomó (half hitch knot). Ezeket a csomókat különböző sorrendben és kombinációban használva lehet lenyűgöző makramé munkákat készíteni.

A makramé technika sokféle projektben alkalmazható, beleértve függőleges vagy vízszintes függönyöket, faliképeket, szőnyegeket, ékszereket, kulcstartókat és még sok mást.

A készítéshez általában vastagabb fonál vagy zsinór, valamint egy fém vagy fa rúd, karika, vagy  gyűrű használható, amelyre a csomók rögzítésre kerülnek.

A makramé technika népszerűsége az utóbbi években újjáéledt, és sok ember felfedezte a kreatív lehetőségeit és a berendezési tárgyakba való illesztését. Számos makramé útmutató és videó található az interneten, amelyek bemutatják a különböző csomók és minták készítését, így könnyen el lehet sajátítani ezt a technikát.