Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Stencilezés, sablonozás

Stencilezés, vagy sablonozáshoz szükséges eszközök alapanyagok, festősablonok.


A stencilezéshez használható akril és textilfestékeket között a linkekre kattintva válogathattok, a számotokra szimpatikus színek és a kiszerelések között:

Textilek stencilezéshez:

Textil és bőrfestékek

Akril festékek stencilezéshez:

Matt akril festék

Metál akril festék

Dekor festékek

Stencil sablon technika

Stencil sablon, vagy műanyag festősablon segítségével nagyon szép, egyedi mintákat tudsz készíteni, akkor is, ha nem tudsz ügyesen rajzolni vagy festeni. A festősablon ezért nagyon hasznos eszköze a kreatív alkotásnak. Ha vigyázol rájuk, sokáig fognak segíteni neked a stencilezésben. Nem muszáj minden alkalommal a minták teljes felületével dolgoznod, egy-egy részletét használva is nagyon szép alkotások születhetnek.

Festősablon használat alapszabályok

A stencilezés megfelelő elvégzéséhez be kell tartani azonban néhány alapszabályt. Fontos és sokat használ a folyamatnak, ha előzetesen lealapozod vagy lefested, illetve Üveg, fém esetén zsírtalanítod a felületet.

Fontos a festék vagy a paszta állaga és az úgynevezett "szárazecset" technika használata. Ez azt jelenti, hogy ne túl sok festékkel használd az ecsetet, ne folyjon be a minták alá a festék. Érdemes szivacsecsettel, vagy stencilező ecsettel végezni a stencilezést.

A műanyag stencil, festősablon rögzítése a felületen is kiemelt téma, amihez ragasztó szalagot vagy stencil rögzítő spray is használható. A festősablon és a felületek tisztítására is érdemes időt fordítani, hogy sokszor lehessen használni őket. Tisztíthatod szappanos vízzel vagy speciális stencil sablon tisztítóval.

Jó tanácsok stencilek használata előtt:

1. A stencil rögzítése

Nagyon fontos, a műanyag stencilek, a felületek rögzítése. Ha ezt nem teszed meg, akkor jó eséllyel el fog mászni a festék vagy a paszta használata közben és aláfolyik a stencilnek, ezáltal csúnya, maszatos lesz a minta, nem lesznek szép kontúros körvonalak. Első tanács tehát, szükséges a műanyag festősablon rögzítése festőszalaggal, vagy az öntapadóra száradó ragasztósprayvel.

2. Ecsethasználat

A stencilezés során az ecsethasználat más mint a szokásos festési technikáknál. A festéket felvihetjük szivacsecsettel, ami egy kis fa nyéllel rendelkező kerek szivacs és különböző méretekben kerül forgalomba, vagy stencilező ecsettel. Ez utóbbi is kör alakú és különböző méretekben kapható sörte ecset. Szálai nem túl puhák, de elég rugalmasak.

Ecsetünkkel úgynevezett „dry brush”, vagyis szárazecset technikával dolgozzunk. Ez annyit tesz, hogy kevés festéket vegyünk fel, egy kis papírtörlőn távolítsuk el a felesleget, majd utána kezdjük a sablonozást.

Az ily módon befestékezett ecsetet lehet ütögető mozdulatokkal, vagy kicsi körkörös simításokkal használva színezni a stencil mintát. A szivacsecset esetében hasonló a sorrend, hasonlóan járj el, vagyis kevés festékkel töltsd fel, a felesleget pedig itasd le és finom ütögető mozdulatokkal vidd a felületre.

3.Tisztítás

Annak érdekében, hogy a műanyag stencil festősablon többször is használható legyen, fontos a lapok megfelelő tisztítása. A friss festéket vízzel távolíthatjuk el, azonban a rászáradt festék vagy paszta “vízoldhatatlan”.

Erre megoldás a  Stenciltisztító spray, amit fújjunk a tisztítandó felületre, hagyjuk hatni az anyagot, majd kb. 30-60 perc után szappanos vízzel mossunk le. Ugyancsak ezzel távolíthatjuk el a műanyag festősablon felületére fújt ragasztót is. Ha így jársz el, sokáig használhatod majd szép stenciljeidet.

Ha nincs időd rögtön letisztítani, akkor a stencilt dobd bele egy tálcányi vízbe, hogy ne száradjon rá a festék, vagy a paszta.

Szűrés