Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Bútorfestés

Bútorfestés

Bútorfestés technikájához szükséges alapanyagok, lazúrok, festékek, alapozók, lakkok, waxok. Bútor felújításhoz szükséges eszközök, és a bútorok díszítéséhez felhasználható kellékek, úgy mint stencilek, díszíthető fa fogantyúk, hőre lágyuló fa, öntőformák díszek elkészítéséhez.

Régi bútorok felújítása, bútorfestéssel házilag

Hogyan álljunk neki egy bútor átfestésének, milyen eszközöket használjunk hozzá, illetve mivel díszíthetjük a bútorok felületét?

Ezekre a kérdésekre válaszolunk, és a keresgélést megkönnyítve itt egy csokorba szedtük az anyagokat.

Festés előtt:

Itt most olyan bútorokat veszünk alapul, amelyek nem igényelnek szú bogár elleni kezelést.

Szedjük le a fogantyúkat, egyéb eltávolítható díszeket, szedjük ki a fiókokat, és ha nagyon precízek vagyunk, leszedhetjük az ajtókat is. 

Csiszoljuk át csiszoló blokkal, vagy papírral, gépet is használhatunk hozzá, ha van otthon. Többféle csiszolópapírra is szükségünk lehet:

- Ha régi festéket, vagy lakkréteg szeretnénk eltávolítani, akkor egy kicsit durvább szemcséjű darabra lesz szükségünk: ez kb a 80 és a 120 közötti számozású papírokat jelenti. Ezzel fel tudjuk lazítani, azt a réteget, ami nem tapad rendesen a felületre, így késöbb gondot okozhat avval, hogy felpattogzik, elválik a felülettől.
- Jöhet a festés előkészítése, a felület érdesítése: ezt a 150 és a 180 közötti számozású papírokkal érhetjük el.

Csiszolás után, mosószeres vízzel töröljük át a bútort, távolítsuk el a felcsiszolt festék, és lakkport. A mosószeres víz után tiszta vízzel mossuk át, majd töröljük szárazra. Hagyjuk száradni egy napot, és csak utánna kezdjük el festeni.

Ha eset sérülések vannak a felületen, azokat alapozó pasztával szépen eltüntethetjük, csak figyeljünk arra, hogy száradás után szépen csiszoljuk vissza, és portalanítsuk.

Az utolsó lépés bútorfestés elött pedig az alapozás. Az alapozás segíti a festékek tapadását, és nem engedi a régi bútorok esetén az úgynevezett átvérzést, amikor a bútorból kiszabaduló tanninok elszínezik a rá kent festéket.

Festés:

A bútorfestés történhet ecsettel felvihető festékkel, vagy festkékspray-vel, ki hogyan szereti, mit talál számára kényelmesnek. Webáruházunkban megtalálod a bútorok felújításához használható Pentart Dekorfestéket, vagy a PintyPlus Home dekorfesték spray-t is. Mindkét termék szuper lehetőség a kellemes időtöltéshez.

Pentart Dekorfesték:

Mire kenhetjük? - Fémre, laminált felületre, fára, porcelánra, kerámiára, üvegre, műanyagra, falra..., textilre ne használjuk, mert nincs meg benne az a kötőanyag, ami a textilfestéket alkalmassá teszi a textilek festésére.

Milyen stílushoz illik? - Visszacsiszolhatósága miatt, antikolt felületek, vintage, és chabby chic stílusokhoz ajánlott, de természetesen egy színre is festhetünk vele bútorokat.

Hány rétegben kell festeni, és mekkora felületre elég? - Ez azért függ a felülettől is, de színtől függően 1-2 réteg elegendő, és 1m2-t 135ml festékkel tudunk lefesteni 1 rétegben. Száradási idő: érintésszáraz 25perc, teljes száradás 12 óra

Hogyan vigyem fel a bútorra? - Ecsettel, szivacsecsettel, hengerrel. A Pentart dekorfestéket határozott mozdulatokkal kell felvinni, nem túl sok festékkel. Ha lehet minél kevesebbszer menjünk vissza ugyanarra a helyre, mert visszaszedi az ecset az előzőleg odakent festéket, a nagyon gyorsan szárad miatt. Ha mégis gikszer alakulna ki, teljes száradás után szuperül lehet korrigálni, még a sérülések is láthatatlanul eltüntethetők.

A festés után végeztem? - Nem, a festék puhasága miatt, lakkal, vagy wax-val le kell kezelni a felületet. Erre tökéletes megoldás a Pentart által a dekorfestékhez gyártott lakkok, vagy waxok.

Keverhető más termékekkel? - Igen, a saját termékcsaládjával bátran keverheted, viszont ha akrilfestéket, vagy zománcfestéket használnál, ne lépd át a 20%-ot.

PintyPlus Home:

Szinte szagtalan, nem ködöl, könnyen használható. Magas fedőképeség és tapadás már egy rétegben is. Kül- és beltéri használatra egyaránt ajánlott. UV álló felületet képez. Szinte bármilyen felület átfesthető. Nincs megfolyás. Száradás után egységes, gyönyörű matt réteget képez. 2 további szórófejet is használhatunk hozzá, amely lehetővé teszi a festék használatát különböző nagyságú felületeken.

Kiszerelés: 400ml = 3m²
Felületi száradás: 20 - 30 perc. Teljes száradás: 1 óra.

Saját márkás Pinty Plus Home matt, vagy fényes lakkspray-vel tudjuk védeni a felületeket

Festés után:

Miután megvártuk a megfelelő száradási időt, szükségünk van egy kis utómunkára. A Pentart dekorfesték esetén, finoman visszacsiszolhatjuk a festéket, így kopottas jelleget adhatunk a felületnek, illetve finom puha tapintású lesz a bútor. 

Egy puha ronggyal távolítsuk el a felcsiszolt bútorfestéket, majd lakkot, vagy waxot használva védjük meg a sérülékeny felületet.

Dekorlakk: A Pentart dekorlakkja, matt, vagy selyemfényű változatban kapható, ígazítsuk ezt a környezethez, vagy ízlésünkhöz. érdemes 1-2 rétegben használni, és a rétegek között várjunk 24 órát.

Wax: Színtelen, fehér és barna változatban érhető el. Egy puha ronggyal, vagy körecsettel, körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a felületbe. A wax kikeményedési ideje 2-3 hét. Puha ronggyal polírozzuk fel használat előtt.

 

Látható, hogy számos lehetőséged van, ha a bútorfestés megoldást választod otthonod szépítéséhez.

Régi bútoraink felújítását a festésen kívűl feldobhatjuk dekupázs technikával, stencilezéssel, elefántcsont gyantával, vagy decor clay-vel kiöntött formákkal, hőre lányuló fa díszekkel, és akár új fogantyúkat is készíthetünk bútorgombbal, műgyantából....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szűrés