Kreativpartner webáruház - Ha az alkotás örömét keresed - AKCIÓINKÉRT KLIKK IDE

Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Decoupage kisokos

Kedves Kreatív Partnerünk,

Köszönjük, hogy érdeklődsz DECOUPAGE kisokos összeállításunk iránt.

 

Itt tudod letölteni a DECOUPAGE technika kisokost:

LETÖLTÖM

Ha fenti "LETÖLTÖM" gombra kattintasz, akkor pdf. formátumban megnyílik a dokumentum, melyet olvashatsz, de akár le is tölthetsz számítógépedre.


Decoupage technika kisokos összeállításunkban alábbiakat találod:

  • A decoupage technika alapjai
  • Alapozás
  • Csiszolás
  • Lakkozás
  • Ragasztás
  • Speciális technikák

A DECOUPAGE kisokost elolvashatod alábbi online könyv formájában, de le is töltheted itt, ezen a linken:

DECOUPAGE kisokos letöltése

Reméljük találsz benne sok-sok érdekességet és segítségedre lesz, hogy egyre szebb, kreatív alkotásokat készíts.

Fenti online könyvet lapozhatod, és nagyíthatod is az alul található vezérlő billentyűkkel. Ha szeretnéd teljes képernyős nézetben is olvashatod, majd az ESC billenytyűvel vagy a vezérlő billentyűvel eredeti méretre válthatsz. Használd tehát az alsó sor vezérlő billentyűit a kényelmes olvasási méret beállításához.

Ha szeretnéd kipróbálni, ITT TALÁLOD a Kreativpartner webáruházban a decoupage ragasztókat:

KLIKK IDE >>> Decoupage ragasztók.

Jó kreatívkodást kívánunk, és tudod, ha "az alkotás örömét keresed" ránk mindig számíthatsz.

1 Decoupage kisokos

A dekupázs vagy decoupage technika az egyik legszélesebb körben használt kreatív alkotó technika. Szalvétatechnikának is nevezik, mert az eljárás alapja az, hogy egy mintát, képet, felragasztunk egy felületre, melyet ezzel díszítünk. Természetesen decoupage technikával nem csak szalvétát vihetsz fel alkotásaidra, hanem speciálisan erre a technikára fejlesztett decoupage papírokat vagy rizspapírokat is. Rengeteg gyönyörű mintából és stílusból válogathatsz. Most nézzük, mire figyelj, mik a legfontosabb alapelvek, ha dekupázs technikával szeretnél alkotni.

2. Alapozás

Az első, az alapozás. Az alapozással készítjük elő a felületet a további munkához. Erre építjük fel az egész munkamenetet, ezért érdemes odafigyelni és kellő gondossággal elkészíteni. Itt fontos az egyenletesség valamint a simaság. Ha odafigyelve, egyenletesen viszed fel az alapozót, a saját dolgod könnyíted meg a későbbiekben, amikor is az alapozott felület csiszolására kerül a sor. Alapozáshoz használhatsz alapozó pasztákat, vagy festéket, akril festéket. Fontos, hogy olyan színt válassz, ami később harmonizál a dekupázs mintával, vagy legalábbis semleges hátteret nyújt.

3. A csiszolás

A következő a csiszolás. Bizony a szép sima alaphoz csiszolni kell, nem is keveset. Praktikus megcsiszolni a fát még alapozás előtt, de csiszolni kell menet közben, többször is: Az alapozott felületet, azután ha alapszínt festettél (természetesen itt is gondosan figyelve az egyenletességre), azt sem árt megdolgozni a smirglivel. Miután felragasztottad a körbetépett mintát -legyen az szalvéta vagy rizspapír, hogy eltüntesd a szélét, bizony nem árt megcsiszolni. Igen, nagyon fontos ez a “körbetépés” felragasztás előtt, hidd el, ilyen kis finomságokon múlik, hogy mennyire lesz profi a munkád, mennyire lesz mutatós.


4. A lakkozás

Végül a lakkozás. Elengedhetetlen. Már praktikussági okokból is, hiszen megvédi az elkészült munkát a nedvességtől (pára, nedves letörlés), a zsírtól (ahogy összefogdossuk) és a kosztól (por ami rárakódik)… a szépségről nem is beszélve, hiszen egybefogja a különböző anyagokat, elmélyíti a színeket. Így lesz egységes, ízléses, szép az alkotásunk, amire jó ránézni, és amit büszkén mutathatunk meg. Lakkozáshoz is különböző lakkokat választhatsz. 

5. A ragasztás

Fontos megkülönböztetni mit is ragasztunk a decoupage technika során, mert másképp kell egy szalvétát, másképp a rizspapírt, másképp a rizspapír-szalvétát, megint másképp a vékonyított dekupázspapírt és természetesen máshogy a normál vastagságút. Nem hatalmas különbségekről beszélünk, de ezeken múlik, hogy a szalvéta elszakad-e, vagy elkenjük a rizspapíron a mintát a rostokkal együtt. A ragasztás során fontos szerep jut az ecsetnek. Van aki durvább sörte ecsetet használ, más a finom szőrű szintetikus ecsetet részesíti előnyben. Ezeknél azonban sokkal fontosabb a technika, ahogyan az eszközt kezeljük, mint maga az eszköz. Mi lapos ecsetet javaslunk a technikához és nagyon figyelj arra, hogy mindig belülről kifelé haladj az ecset mozgatásával, Ez egy kicsit más kézmozgást igényel, mint a klasszikus festő kézmozdulat, de ezzel érheted el, hogy minél simább legyen a díszített felületed. 

6. A decoupage ragasztó

Sokféle decoupage ragasztó közül lehet választani. Létezik ma már speciálisan, adott anyagfelületre kifejlesztett dekupázs ragasztó is, így választhatsz kerámia dekupázs ragasztót vagy textil dekupázs ragasztót is. Választhatsz hígabbat, sűrűbbet, mattot, fényeset. Érdemes figyelembe venni, hogy milyen technikával ragasztunk. Aki csak felülről keni a szalvétát, annak a hígabb ragasztó könnyebben áthatol a rostok között. Amennyiben rizspapírt ragasztasz, egy sűrűbb ragasztó segít az előzőleg vízbe áztatott és így felpuhított papír rögzítésében. A vasalós technikához, amikor sík felületre gyűrődés mentesen ragasztasz, selyemfényű ragasztólakk a legjobb választás, mert jóval koncentráltabb, így a hő hatására felolvadó ragasztóba jobban beleragad a szalvéta. Sokan a decoupage ragasztót csak a szalvéta vagy a rizspapír fölé kenik. Azt javasoljuk, hogy alá és főlé is kend, tehát először a felületet kend le, várj egy picit, amíg kicsit szárad a ragasztó, helyezd rá a mintát, majd felülről is kend rá a ragasztót belülről kifelé haladó ecsetmozgatással.

7. Speciális decoupage technikák

A klasszikus decoupage mellett az elmúlt években kidolgoztak kreatív alkotók olyan speciális decoupage technikákat, amelyekkel egészen különleges alkotásokat hozhatsz létre. Ilyen érdekes technika például a 3D dekupázs vagy a Sziluett dekupázs, esetleg a vasaló segítségével felvitt, garantáltan gyűrődésmentes dekupázs technika. Ezekről a speciális technikákról is olvashatsz a Kreativpitypang kreatív hobby blogunkban.

Decoupage mini kisokos összefoglalónk végére értünk, reméljük tetszett összeállításunk. Észrevételeidet, kérdéseidet szívesen vesszük az info@kreativpartner.hu email címen.

Kriszti és Emese

Kreativpartner webáruház

Kreativpitypang weboldal és hobby blog


Legyél Kreatív Partnerünk - kérd INGYENES kreatív mini akadémia összefoglalónkat, iratkozz fel hírlevelünkre és a tippek, ötletek mellett havonta 2 akciós kupont küldünk ajándékba, hogy még kedvezményesebben szerezhesd be kedvenc kreatív hobby és dekorációs alapanyagaidat.

Ingyenes kreatív mini akadémia összefoglalónkban alábbiakról olvashatsz:

Hobby festés kisokos, Dekupázs technika alapjai, Stencilezés technikája, Koptatott festés módszerei, Öntőforma kisokos.

Mini akadémiánkat tapasztalt alkotó Partnereink segítségével állítottuk össze, hogy Neked minél nagyobb örömet okozzon az alkotás és elkerüld azokat a bosszúságokat, melyeket 1-1 technika nem megfelelő alkalmazása okoz.

Kérd az INGYENES kreatív hobby mini akadémiát ITT >>>