Hamarosan megújulunk, figyeld oldalunkat!

Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Pentart Batikfesték

Pentart Batikfesték

A divatos hippi, vagy bohém stílus megteremtéséhez használható batikfesték, batik médium és textil maszkoló


5termék 15
5termék 15

Pentart Batikfesték

A Pentart batikfestékkel vidámmá és színessé teheted ruháidat.

A batikfesték 8 vibráló, élénk színben kapható, melyeket a médium segítségével világosíthatunk. A hagyományos batikolási eljárásnál sokkal könnyebben alkalmazhatjuk a festékeket, melyek könnyedén futnak a textilen, így akár a klasszikus csomózásos technikákhoz, akár textilszínezéshez (dye technika), vagy akár hátterezésekhez is nagyszerűen használható.

Hogyan lehet batikolni csomózással, vagy hajtogatással? 

A batikolás csomózással vagy hajtogatással történő technikája különleges mintákat és hatásokat eredményezhet a batikolt ruhadarabon.

Itt van egy általános útmutató arról, hogyan lehet batikolni csomózással vagy hajtogatással:

Válassz ki egy sima, fehér vagy világos színű textilruhát vagy ruhadarabot. Ez lehet póló, sál, ruha vagy bármilyen más textíliadarab.

Készítsd elő a ruhadarabot: Az anyag minden esetben legyen tiszta.

A batikolás csomózással vagy hajtogatással a következő lépések szerint történik:

Csomózás: Válassz ki egy részt a ruhadarabon, ahol szeretnél egy mintát vagy területet létrehozni. Vegyél egy kis területet és tekerd köré egy hurokba vagy több hurokba spárgát, zsinórt. Húzd meg a hurkot, hogy szorosan összecsomózódjon és rögzüljön a textílián. Ismételd meg ezt a lépést több területen, amíg eléred a kívánt csomózott mintát.

Hajtogatás: Egy másik lehetőség a hajtogatás. Hajtsd össze a ruhadarabot, vagy válassz ki egy területet, amit összehajtasz, hogy létrehozz egy szimmetrikus vagy rendezett mintázatot. A hajtogatások száma, iránya és mélysége határozza meg a végeredményt.

Készítsd elő a festéket: Vedd elő a batikfestéket, a mediumot és a textil maszkolót.

Festés: Merítsd a csomózott vagy hajtogatott ruhadarabot a festékbe, vagy locsold le a kívánt színnel területet. Ügyelj arra, hogy a festék minden részét alaposan befedje. A csomók vagy hajtások miatt bizonyos területek kevésbé fognak festékhez jutni, ami létrehozza a jellegzetes mintázatot.

Hagyd megszáradni: Miután befejezted a festést, tedd félre a ruhadarabot, és hagyd megszáradni a festék száradási időtartamáig.

Csomók vagy hajtások kibontása: Ha a festék megszáradt, óvatosan bontsd ki a csomókat vagy hajtásokat a ruhadarabról. Használj ollót vagy más eszközt, ha szükséges. Így a csomók vagy hajtások alatt megmaradt eredeti szín vagy a fehér alap megjelenik.

Vasald és rögzítsd a mintát: Vasald át a ruhadarabot, hogy a festék fixálódjon és a minta még jobban kiemelkedjen. Ez segít abban, hogy a batikolt minta tartósabbá váljon.

Fontos megjegyezni, hogy a batikolás csomózással vagy hajtogatással kreativitást igényel, és a végeredmény attól függ, hogy milyen mintát vagy hatást szeretnél létrehozni. Próbálj ki különböző csomózási és hajtogatási technikákat, és engedd szabadon kibontakozni a kreativitásodat a batikolt ruhadarab elkészítése során.