Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Kreativpartner ötletek, blog

Öntőforma kisokos

Hogyan használd
Modellező anyagok
Szűrés törlése
Birkásné Kriszti
Birkásné Kriszti
Öntőforma kisokos

 

Öntőforma kisokos

Egyre népszerűbb a kreatív hobby alkotók körében az öntőformák hazsnálata. Segítségükkel érdekes formákkal gazdagíthatjuk alkotásainkat és egyre több alapanyag és kiegészítő áll rendelkezésre, ha térbeli formákat alkotnál öntőforma segítségével.

Olvasd el részletes összefoglalónkat az öntőforma lehetőségekről.

Ha szeretnél figurákat, térbeli, 3D elemeket, kiegészítőket készíteni, az öntőformák jó lehetőséget biztosítanak ehhez. Sokféle alapanyagból és formakiöntőből válogathatsz azonban. Mindegyiknek megvannak a maguk előnyei-hátrányai-lehetőségei.

Összeszedtük, milyen öntőforma típusok léteznek, mik a jellemzőik és melyikhez milyen anyagok használhatóak.

Kezdjük hát az öntőforma típusokkal.

Öntőforma típusok

 

Hagyományos fehér színű műanyag öntőformák:

- Használható anyagok: gipsz, kerámia, beton.

- Maga az öntőforma sérülékenyebb, könnyebben reped, törik, ára emiatt is kedvezőbb. A formák kicsit elnagyoltak. Előnye, hogy a kiöntött és megszáradt fehér színű minta akrilfestékekkel is festhető, így nagyon szép díszt készíthetsz.

- TIPP: Ha temperával szeretnéd lefesteni, mindenképpen lakkspray-val fújd le, mert a tempera lakkozás nélkül visszaoldódhat, nedvesség hatására.

- TIPP: Szokták kérdezni tőlünk, hogy vízfestékkel lehet-e festeni a gipszet? A tapasztalatunk szerint a gipsz anyaga nagyon porózus, ezért nagyon beszívja a vízfestéket, a színek nagyon halványak lesznek és foltosak. Ezért mi az akrilfestéket részesítjük előnyben.

- Mintákat itt találsz hozzá: https://kreativpartner.hu/gipszkionto-forma

Átlátszó lágy PVC öntőforma:

- Használható anyagok: gipsz, kerámia, beton, levegőn száradó gyurma, ami lehet normál, vagy könnyített, Decor Clay, Elefáncsont gyanta, szappan.

- A formából könnyen kivehető az öntőanyag. A minták sokkal finomabbak, aprólékosabbak, ára viszont drágább az előbbinél.

- Videó segítségével is megnézheted a használatot:

 

- Mintákat itt találsz hozzá: https://kreativpartner.hu/gipsz-ontoforma

 

PVC öntőforma – lenyomatkészítő:

- Használható anyagok: gyurma, könnyített vagy sűrű modellező paszta, alapozó paszta (fekete vagy fehér)

- Pár milliméter mélységű merevebb, átlátszó öntőforma. Ellenkező oldalát, melyen a minta kidomborodik, lehet használni pecsételőként, vagy gyurmába belenyomva lenyomatot is készíthetünk vele.

- Minták: https://kreativpartner.hu/ontoforma-A5

 

Szilikon öntőforma:

- Használható anyagok: Decor Clay, Üveglakk/Műgyanta, Elefántcsont gyanta, Levegőn száradó gyurma, modellező paszta (sűrű vagy könnyített, alapozó paszta (fekete vagy fehér), fényes sűrű gélpaszta

- Cukrászatban is használt formák, vastagabb formák és vékonyabb csipkeminták készítéséhez.

- A vastagabb formákba használhatjuk a Decor Clayt, az Elefántcsont gyantát, és a gyurmát, a vékony csipkeszerűekhez az alapozó pasztát, a könnyített, vagy sűrű modellező pasztát és a sűrű gélpasztát

- TIPP: A karkötő formákhoz az üveglakk/ műgyanta használata javasolt, amelybe szárított virágokat, pici kagylókat, hajtincset, és egyéb apró tárgyakat is bele lehet tenni.

- Minták: https://kreativpartner.hu/szilikon-forma

Csempeöntő forma:

- Használható anyagok: kerámia, beton

- Nem kell hozzá más, mint egy öntőforma és tetszés szerint beleönthető minták. Mindkét termék kiváló minőségű, strapabíró PET-ből (csodás polietilén-tereftalát nevű, sokszor felhasználható, műanyag) készült. A beleönthető minták kétoldalasak, egy termékkel tehát az adott minta pozitív és negatív formában is kiönthető, egymással kombinálva érdekes hatás érhető el.

- 8 különböző beleönthető csempeminta - 4 lap-kétoldalasak

- TIPP: simán, a minta kihagyásával, egyszerű csempét is kiönthetünk, amit festhetünk, stencilezhetünk

- Minták: https://kreativpartner.hu/csempe-mintak

Formaöntő rendszerek

Az öntőforma típusok után azt szedtük össze, hogy milyen formaöntő rendszerek léteznek, tehát az öntőformákba milyen anyagokat tölthetsz.

Gipsz, kerámia, beton:

- Az öntőforma anyagot összekeverjük vízzel, majd beleöntjük a formába. Száradás után kiszedjük, és színezhetjük akril festékkel, dekupázsolhatjuk. Használhatunk rá füstfóliát, vagy 3D dekorfóliát. Ragasztóval sík felületre fel is ragaszthatjuk.

- TIPP: Készíthetünk belőle hűtőmágnest, karácsonyfa-, vagy húsvéti díszt, gyertyatartót, képkeretet.

- Ezek az öntőanyagok kicsit merevek és törékenyek, nem lesznek vízállóak, ezért védeni kell őket lakkal

- Száradási idő függ az időjárástól is. Párásabb időben megnövekszik a száradási idő.

- TIPP: Nem kell teljes száradásig a formában hagyni az anyagot, megmerevedés után, kiveheted és készítheted a következő adagot.

- https://kreativpartner.hu/Agyag-gipsz-gyurma

Levegőn száradó gyurma:

- Létezik normál és könnyített változat is a levegőn száradó gyurmákból. A könnyített száradás után nem nehezíti el a tárgyakat.

- A levegőn száradó könnyített pehelysúlyú gyurma 10 perc alatt is kiszárítható mikrohullámú sütőben. A kész tárgyat 100 grammonként 10 percig szárítsuk 600 Watton. Amennyiben a tárgy 20 percnél hosszabb szárítási időt igényel, rövid pihentetés után ismételjük meg az eljárást. A tárgyat egyenes felületre helyezzük a mikrohullámú sütőbe és tegyünk mellé egy pohár vizet.

- A normál Fimo levegőn száradó gyurma fehér, bőr és terracotta színben kapható, a könnyített változat terracotta és fehér színben.

- Száradás után festhető, ragasztható.

- Videó segítségével is megnézheted a használatot: 

- További video is segít, hogyan használhatod a levegőn száradó gyurmát:

 

 

-Itt találod a Kreativpartner webáruházban a FIMO levegön száradó gyurmákat:

 https://kreativpartner.hu/FIMO-levegon-szarado-gyurma

Decor Clay:

- Decor clay formázópor rendszerrel gipsz simaságú, gyakorlatilag törhetetlen díszíthető tárgyakat készíthetünk.

- A decor clay formázópor rendszer két komponensű. A két komponens elegyének összekeverése úgy történjen, hogy 2 térfogategység "B" komponenst keverjünk egy térfogategység "A" komponenshez. Az összekeverés után azonnal, de maximum 10-15 percen belül öntsük öntőformába a kapott elegyet. Az öntőformában 30-35 percen belül megszilárdul. A megszilárdult tárgyat vegyük ki az öntőformából és további 30-35 percig hagyjuk szobahőmérsékleten száradni. A kész decor clay forma tetszés szerint díszíthető festéssel, dekupázsolással.

- Színező pasztával színezhetjük. A kikevert decor claybe cseppentsünk a színező pasztából. Az alapszíneken kívül, a színek keverésével, különböző színeket alkothatunk. Ha nem keverjük el egyenletesre, márványos hatást is elérhetünk vele. - Bútorok díszítésére is használhatjuk az elkészített díszeket.

Video segítségével is megnézheted a Decor Clay használatát:

- Itt találod a Decor Clay rendszert a Kreativpartner webáruházban:

https://kreativpartner.hu/Decor-Clay

Elefántcsont gyanta

- Kétkomponensű formaöntő műgyanta rendszer elefántcsontra emlékeztető tárgyak készítéséhez.

- TIPP: Ékszerkészítéshez, különböző, 3D dekorációs elemek készítéséhez a bútordíszítésektől kezdve a scrapbook vagy mixed-média alkotásokhoz használható kiegészítőkig is felhasználható.

-Hogyan használd: Mérjünk ki azonos térfogatú A és B komponenst a mellékelt mérőedények segítségével, öntsük őket egy keverőedénybe és alaposan keverjük össze. Az elegyet öntsük rugalmas öntőformába (szilikon, lágy PVC) és hagyjuk megszáradni. A száradási idő szobahőmérsékleten 30 – 40 perc a minta méretétől függően. Az öntőformából ilyenkor kivett tárgy még hajlítható, alakítható, vágható. A teljes száradás, (kb. két óra) után a forma megkeményedik, tovább nem alakítható. Az esetleges öntési hibákat, túlfolyást ilyenkor csiszolással lehet már csak eltávolítani. A gyanta gyorsan köt, ezért csak annyi elegyet készítsünk, amennyit egyszerre elhasználunk. A komponensek összekeverésétől számítva kb. 15 percen belül fejezzük be a formába öntést. A maradék anyagot az eredeti csomagolásban, jól lezárva tároljuk, mert a komponensek fény- és nedvesség-érzékenyek.

- Az elefántcsont gyantából készült tárgyak elefántcsont színűek, felületük fényes, sima, de színessé is tehetjük őket. Színezhetjük magát a gyantát teljes tömegében Pentart alkoholos színezék oldattal, színezék porral, effekt pigment porokkal. Színezhetjük csupán a tárgy felületét is, pl. akrilfestékkel, Pentart média tintával, permetfestékkel vagy texture spray-vel. A tárgynak metálos csillogást is kölcsönözhetünk Pentart folyékony fémmel és Pentart viaszpasztákkal, vagy antikolhatjuk Pentart folyékony patinával vagy az antikoló pasztákkal.

- Figyelem! Bőrirritációt okozhat. Érzékeny bőrű felhasználóknak javasoljuk a csomagolásban található védőkesztyű viselését!

- Videó segítségével is megnézheted, hogyan használd:

 

- TIPP: A hajlítható változat rögzítéséhez expressz hobby ragasztót ajánlok, amit felragasztás után rögzítsünk ragasztószalaggal a teljes száradásig.

Itt találod az Elefáncsont gyanta szettet a Kreativpartner webáruházban:

https://kreativpartner.hu/Elefantcsont-gyanta

Üveglakk

- Az üveglakk kétkomponensű műgyanta rendszer, mely nagy keménységű, üvegszerű, átlátszó fényes anyaggá dermed szobahőmérsékleten.

- Az üveglakk "A" komponense epoxi műgyanta.

- Az üveglakk "B" komponense térhálósító anyag.

- Az "A" komponens 1 egységnyi részéhez keverjük a "B" komponens 1 egységnyi részét.

- Az összekeverés után fél órán belül öntsük vagy kenjük az elegyet a kezelendő felületre és ecset vagy kés segítségével egyenletesen oszlassuk el.

- A száradási ideje az üveglakknak 48 óra, a teljes keménységét pedig 3 nap alatt éri el.

- TIPP: Az üveglakk alkalmas ékszerek készítéséhez, de csempetechnikához vagy sima, ellenálló felületek kialakításához is ajánljuk.

- Videó segítségével is megnézheted hogyan használd: 

-Személy szerint, én egy hisztis anyagnak ismertem meg. Nagyon kell figyelni az adagolására!

Itt találod a Kreativpartner webáruházban az üveglakkot:

https://kreativpartner.hu/Uveglakk

Szappan

Szappant is készíthetsz házilag. Minden alapanyagot megtalálsz hozzá, így a szappan alap mellett a pigmenteket, illóolajokat is.

- Vízgőz felett felolvasztva, majd formába öntve, szappan készítésre használjuk.

- Hozzávaló pigmentekkel és szappanszínezékkel színezhetjük, illóolajokkal illatosíthatjuk.

- TIPP: Ha átlyukasztjuk a kisebb darabokat meleg hústűvel, egy natúr zsinórra felfűzhetjük, és száraz termésekkel (narancs, citrom, alma, ánizs, fahéj…) felváltva, illatos függődíszeket készíthetünk belőle.

Itt találod a szükséges alapanyagokat a Kreativpartner webáruházban.

- https://kreativpartner.hu/Gyertya-es-szappanontes

Könnyített modellező paszta

- Rugalmasra száradó, formatartó, könnyed – borotvahab állagra emlékeztető - vízbázisú modell paszta. Szilikon formába nyomva különböző alakzatokat 3D díszeket készíthetünk belőle. Kiválóan alkalmas nem sima felületeken történő használathoz is, mivel vastagabb rétegben felhordva sem reped. Festhető, de a teljes száradási időt (24 óra) festés előtt várd meg.

- Pigment pasztával színezhető.

Videó segítségével is megnézheted, hogyan használd a könnyített modellező pasztát:

Itt találod a moedellező pasztát a Kreativpartner webáruházban:

https://kreativpartner.hu/modellezo-paszta

Sűrű modellező paszta

- Vízbázisú, sűrű paszta. Megtartja alakját, rugalmasra és mattra szárad. Felvihető egy vastagabb vagy több vékonyabb rétegben is. 3D hatás is elérhető vele.

- Alapozáshoz is alkalmas a modellező paszta, pigment pasztával pedig színezhető.

- Videó segíségével is megnézheted a Sűrű modellező paszta használatát:

Itt találod a Kreativpartner webáruházban a Sűrű modellező pasztát:

https://kreativpartner.hu/modellezo-paszta-suru

Alapozó paszta

- Valójában ez az anyag alapozásra szolgál, de szilikon csipkesablonba töltve nagyon szép csipkemintákat készíthetünk belőle, ami rugalmasra szárad, így bármilyen, akár íves felületeken is kiválóan tudjuk használni az így kapott csipkemintát.

- Felragasztás után színezhetjük, festhetjük

- Videó segítségével is megnézheted a használatot:

Itt találod a Kreativpartner webáruházban az Alapozó pasztát:

https://kreativpartner.hu/Alapozo-paszta

Sűrű fényes gélpaszta – Heavy Body gél glossy

- Sűrű gélpaszta, struktúrált felületek kialakításához. Gyorsan száradó átlátszó paszta, nagyobb, tömörebb felületek kiemeléséhez. Repedés nélkül szárad.

-TIPP: Keverhető hozzá ásványpor, csillámpor így gyönyörű színes, csillogó vagy kőhatású felületek is képezhetőek a két anyag elegyéből. A vékony csipkeszerű szilikonformákba jól használható.

-TIPP: A fényes gélpaszta ragasztáshoz is tökéletes, főleg olyan esetekben, amikor a ragasztandó felület és a tárgyunk nem érintkezik pontosan egymással.

- Száradás után festhető, ragasztható. Ragasztáshoz a hobbyragasztót is használhatjuk.

- Videó segítségével is megnézheted a használatot:

Itt találod a Kreativpartner webáruházban:

https://kreativpartner.hu/Pentart-Heavy-Body-Paszta-fenyes

Kedves Kreatív Partnerünk,

Reméljük tetszett összeállításunk és sikerült pár ötletet, inspirációt adnunk a formaöntő rendszerek és formázó anyagok témakörében.

Jó kreatívkodás kívánok,

Kriszti

Kreativpartner webáruház | Kreativpitypang Hobby Bolt