Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Kreativpartner ötletek, blog

Pentart Rub-On pigmentek használata

Hogyan használd
Szűrés törlése
Birkásné Kriszti
Birkásné Kriszti
Pentart Rub-On pigmentek használata

Pentart Rub-On pigmentek és a Mártófesték használata

A Pentart újdonsága a Rub-On króm és kaméleon pigmentek, valamint az szép alaphoz  szükséges fekete színű Mártófesték.

Összegyűjtöttünk nektek a legfontosabb tudnivalókat a Pentart ezen új termékéről, a Rub-On pigmentről és a Mártófestékről.

Olvasd el összefoglalónkat, milyen információkat szereztünk a Rub-On pigmentekről.

Kipróbálás után, azt mondanám, hogy pigmentekkel, nagyon szép króm és kaméleon felületeket lehet létrehozni szinte bármilyen tárgyon. A pigmentek ismertetésénél, jelzem a különbségeket, ami nem sok, de érdemes figyelni rá, illetve egy két ötletet adunk a mártófesték használatához is.

 

Hogyan használd a Pentart Mártófestéket?

A Mártófesték egy vízbázisú, nagy fedőképességű, önterülő fekete festék, melybe tárgyakat márthatunk bele, vagy önthetünk le. A tárgy alapanyaga, szinte mármi lehet, ami díszítésre szolgál, és nem rakjuk mosogató-, vagy mosógépbe. Fa, fém, üveg, akril, műagyag, hungarocell, gyurma, beton, DecorClay, Elefántcsont gyanta, Szuper Üveggyanta, gipsz...

A fém, üveg és akril felületeket mártás előtt tisztítsuk meg a Rubbing alkohollal, hogy a felesleges zsiradékot és piszkolódást eltávolítsuk. A polisztirolokat, fa termékeket pedig érdemes egy kicsit megycsiszolni, és portalanítani, hogy minnél simább felületre tudjunk dolgozni a Mártófestékkel.

A mártott termékeket, lógatva, függőlegesen, vagy megdöntve szárítsuk meg, hogy a felesleges festék lefolyjon a felületről. Arra figyelni kell, hogy a termék alján összegyűlt anyagot távolítsuk el rendszeresen, mert ha nem tesszük, akkor a felesleges cseppek rászáradnak a felületre és eldeformálják a tárgy alakját. 

Itt egy tojás lett felfüggesztve, és az alján felgyülemlett festéket egy pálcika segítségével időközönként eltávolítjuk:

Pentart Mártófesték

Ha a bemártás után esetleg buborékokat találunk a felületen, akkor azt egy pálcika segítségével rögtön lyukasszuk ki! És ha valahol hiányosnak érezzük a festéket, akkor pedig egy ecset segítségével csepegtessük rá a Pentart Mártófestéket és hagyjuk, hogy lefolyjon és elvégezze a gravitáció a hiányzó részek kitöltését.

A Mártófesték 2-3 óra múlva porszáraz, ekkor ha szükséges újra márthatjuk a tárgyat. Ez például akkor hasznos, ha hungarocellre dolgoznánk,  mert az első mártás után, még látszódni fog a hungarocell felülete, de a harmadiknál már teljesen sima lesz. 6-8 óra után felületsima, ecsetnyom nélküli felületet kapunk, és 24 óra száradás után, megkezdhetjük a munkát a Rub-On pigmentekkel.

Pentart Mártófesték

Itt egy videót is megnézhetsz a Pentart Fekete Mártófestékéről:

 

 

Hogyan használd az új Pentart Rub-On pigmentek

A Pentart Rub-On pigmentjeivel, színes és klasszikus króm (9 színben elérhető), valamint irizáló, kaméleon (4 színben elérhető) hatású felületeket hozhatunk létre. A pigmenteket egy kicsi csavaros, visszazárható tégelybe csomagolták, és a pigmentek mennyisége csomagolásonként 0,5g.

A színbe közelálló pigmenteket keverhetjük is egymással, mint a bársonyporokat. Mivel a beporozott felület sérülékeny lehet, ezért zárásként a Pentart Pouring lakkját használjuk.

Pentart Rub-On króm pigment:

A Rub-On króm pigment, egy olyan speciális pigment, mellyel nagyon fényes, színes krómozott hatást érhetünk el. Felviteléhez semmiféle ragasztó nem szükséges, elég egy fényes felület, amire az ujjunkkal, vagy szilikon aplikátorral rá tudjuk dörzsölni a pigmentet körkörös mozdulatokkal. A krómozott hatás nagyon sima, egyenletes felületen érvényesül a legjobban, melyet készíthetünk a tárgy mártófestékbe mártásával, selyemfényű krémes akrilfesték használatával, vagy stencilezés esetén sűrű, fényes gélpasztára felvíve. Mivel a króm pigmentek fedő pigmentek, így lehet használni világosabb felületeken is, de fontos, hogy a felület fényes legyen, hiszen csak a fényes felületre tud felragadni a Rub-On pigment.

Pentart Rub-On kaméleon pigment:

A Rub-On kaméleon pigmenttel, magasfényű, színjátszó kaméleon effekt hatást érhetünk el fekete felületen. Felviteléhez semmiféle ragasztó nem szükséges, elég egy fényes felület, amire az ujjunkkal, vagy szilikon aplikátorral rá tudjuk dörzsölni a pigmentet körkörös mozdulatokkal. A kaméleon pigmenteket, fényes átlátszó anyagokba is belekeverhetjük, mint például a Pentart Pouring lakk, a Pentart sűrű, fényes gélpaszta, Pentart Szuper Üveggyanta. Ebben az esetben egy kicsit haloványabb lesz a hatás, de szépen fog látszódni, ha a felületnek fekete az alapja.

Tippek a pigmentek felviteléhez:

Az alap mindig tiszta, és fényes legyen. A pigmentek felvitele, az ujjunktól is függ. Ha száraz a kezünk, akkor sajnos nem fog sikeredni, de ebben az esetben több megoldás is van. Nedvesítsük be az ujjunkat vízzel, de tényleg csak nedves legyen és ne vizes. használhatunk popsi törlőt is a nedvesítéshez, illetve színtelen, átlátszó Pentart waxpasztát is. Mindig körkörös mozdulatokkal és kisebb területekre vigyük fel a pigmenteket. A felesleget törlőkendővel tudjuk eltávolítani.

Egyéb tippek:

Fekete alapot tudunk létrehozni a mártófestékkel, selyemfényű krémes akrilfestékkel, Sűrű fényes Heavy Body gél + fekete pigment összekeverésével, Szuper üveggyanta és fekete gyantaszínező összekeverésével. 
A Szuper Üveggyanta esetén hasonlóan tudjuk használni, mint a ArtMica port. A pigmentet kenjük bele a professzionális szilikon formába, majd öntsük rá a fekete gyantát.
Stencilezéshez krémes akrilfestéket, és fényes Heavy Body gélt is használhatunk.
Ha kontrasztos, matt alapot szeretnénk a stencilezéshez, azt mindenképpen kenjük le matt lakkal, majd arra stencilezzünk a fent említett termékekkel. Így majd a pigment csak a fényes stencilezett részen marad meg, a matt felületről pedig törlőkendővel leszedhetjük.
Üveget stencilezhetünk a gélpasztával, majd a pigment felvitele után az üvegről szintén törlőkendővel tudjuk visszaszedni a felesleges pigmentet.

Sok sikert kívánok az új Rub-On pigmentek használatához, a Kreativpartner webáruházban természetesen megtalálsz mindent, amire szükséged lehet. 

Itt találod a Pentart Rub-On pigmenteket - KLIKK IDE

Remélem tetszett összefoglalóm,


Jó kreatívkodást kívánok,

Birkásné Kriszti

Kreativpartner blog - Kriszti

Kreativpartner webáruház

Kreativpitypang Hobby Blog

Ha tetszenek írásaink, iratkozz fel hírlevelünkre és a tippek, ötletek mellett ajándék akciós kuponokat is küldünk, hogy kedvezménnyel szerezhesd be kedvenc hobby és dekorációs alapanyagaidat.

ITT KÉRHETED HÍRLEVELEINKET ÉS AZ AJÁNDÉK KUPONOKAT: