Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Kreativpartner ötletek, blog

Pentart Szuper Üveggyanta használata

Műgyanta - ékszer gyanta
Hogyan használd
Modellező anyagok
Szűrés törlése
Birkásné Kriszti
Birkásné Kriszti
Pentart Szuper Üveggyanta használata

 

Pentart Szuper Üveggyanta használata

A Pentart újdonsága a Szuper Üveggyanta, amelynek segítségével gyönyörű dísztárgyakat, ékszereket készíthetsz.

Összegyűjtöttünk nektek a legfontosabb tudnivalókat a Pentart ezen új termékéről, a SZUPER ÜVEGGYANTÁRÓL.

Olvasd el összefoglalónkat, milyen információkat szereztünk a Super Üveggyantával...

A Szuper üveggyanta, egy kétkomponensű üveggyanta, mely háromféle kiszerelésben érhető el: 40-40ml, 125-125ml és 250-250ml. A komponensek keverési aránya ml-ben 1:1, tömegben 1:0,95g (gyanta+térhálósító), aminek a kimérése nagyon fontos, hogy pontos legyen! Amikor összeöntöttük a két komponenst, és elkezdjük kevergetni, azt fogjuk látni, hogy az anyag elkezd opálosodik, "szöszösödni", majd egy idő után szépen újra kitisztul. Ez kb 3-5 percnyi kevergetésünkbe tellik, legyünk türelemmel. Lassan keverjük, hogy minél kevesebb bubit tegyünk bele.

 

Hogyan használd a Pentart Szuper Üveggyantát?

A gyanta összekevert elegye önterülő, viszkózus folyadék, melynek dermedési ideje 45-50 perc, tehát addig még szépen tudunk vele dolgozni. A teljes átkeményedése pedig 48-72 óra, ami függ a rétegvastagságtól, páratartalomtól is. Figyeljünk a hőmérsékletre is! Ha hideg van, nehezen fog megkötni a gyanta, ha viszont tűzi a nap, akkor az felgyorsítja a gyanta kikeményedését. Az ideális hőmérséklet a gyantával való munkához a szobahőmérséklet, kb 20-25 C.

Nézd meg video segítségével hogyan használhatod a Pentart Szuper Üveggyantát:

Összegyűjtött tapasztalatok a Pentart Szuper Üveggyantával

Az egyszerre kiöntött mennyiség vastagsága 2mm lehet, ha vastagabb tárgyat szeretnénk önteni, inkább több rétegben öntsük. A rétegek szépen egymáshoz fognak kötni, ha a gyantához hozzáérve az ujjlenyomatunkat látjuk, tehát egy kicsit még „ragacsos” a felszín. (Érdemes a késztermék mellett párhuzamosan egy kisebb próbadarabot is készíteni, amin ezt leellenőrizhetjük, mert az ujjlenyomat rajta fog maradni. Ez az idő valószínű kevesebb, mint 24 óra) A kiöntött tárgyat 24 óra elteltével kivehetjük a formából, akkor még egy rugalmas anyagot kapunk, ami később nagyon kemény és ellenálló lesz. A gyantából ékszereket, kisebb tárgyakat készíthetünk, sík felületeket vonhatunk be vele, illetve különböző műgyanta technikákhoz használhatjuk (gyanta folyatás, Petri csésze hatás, tengerpart hatás, geóda készítés…) A kikeményedett gyanta átlátszó, nagy keménységű, üvegszerű anyag lesz, amely a víznek, vegyszereknek ellenáll, stabil anyag, nem sárgul. A kikevert gyanta kikeményedése visszafordíthatatlan, így inkább többször kevesebbet keverjünk ki, mint egyszerre nagyobb mennyiséget. Arra figyeljünk, hogy a bekevert gyanta, minél nagyobb tömegben van, annál jobban felmelegszik és köt meg, érdemes szétönteni több kisebb mennyiségbe. A kiöntött forma a teljes átkeményedés után csiszolható, polírozható, átfúrható. A csiszolást többféle csiszoló papírral végezzük egymás után, a 180-tól akár a 3000-ig.

Pentart Szuper Üveggyanta használata

Pentart Szuper Üveggyanta

 

Javaslatok, tippek az új Pentart Szuper Üveggyanta használatához

Csomagbontás után, ha jól, légmentesen le van zárva a flakon, akkor kb 1 évig is felhasználható az üveggyanta. A professzionális szilikon öntőformákat a Rubbing alkohollal, minden használat előtt töröljük át, mivel a szilikon anyagához nagyon szeret hozzátapadni a por, a szösz és egyéb oda nem való anyagok. Az UV fény, mint minden anyagot, a gyantát is öregbíti. Max 50-60 fokot bír ki, tehát a forró edényt nem fogja bírni. Vizes bázisú színezőt ne használjunk hozzá, inkább használjuk a hozzá gyártott termékeket. A kiöntésnél buborékok keletkeznek az anyagban, ezeket többféle módon is kiszedhetjük a gyantából. Pihentetéssel is csökkenthetjük a bubik számát, de rásegíthetünk zsebsárkánnyal, vagy hőlégfúvóval.

A hőlégfúvót olyan esetben használjuk, amikor valami olyan anyag van a gyantában, ami esetleg eléghet, illetve ha nem baj az, ha egy kicsit szétfújja a gyanta felszínét. A szakácsfáklyát pedig akkor, amikor vigyáznunk kell arra, hogy a kialakított minta a gyantában ne fújódjon szét. Illetve Rubbing alkohol felületre spriccelésével is csökkenthető a felszíni buborékok száma, de ebben az esetben előfordulhat, a felszín elbatikolódása.

Ha a kiöntött formát kivesszük a szilikon öntőformából 24 óra eltelte után, az anyag még nincs teljesen megszilárdulva, így hajlítható, domború felületre is alakítható lesz. Arra kell figyelni, hogy a formázás után rögzíteni kell a teljes kikeményedésig (72óra), hogy úgy is maradjon.

Hogyan tegyük bele az ékszer akasztóka, csavarokat? Ha 24 óra száradás után kivesszük a gyantát az öntő formából, akár simán kézzel is lyukat tudunk bele fúrni, hiszen ilyenkor a gyanta még inkább gumiszerű. A teljes kikeményedés után viszont már érdemes egy aksis csavarbehajtóval átfúrni az anyagot, vékony fúrófejet használva.

A kikeményedett gyanta ízlés szerint akril festékkel is festhető.

 

Üveggyanta használata

A gyanta A és B komponensei veszélyes anyagok, óvatosan dolgozzunk velük. Készítsük elő a munkafelületet, olvassuk el a használati útmutatót, tervezzük meg a munkafolyamatot! Használjunk hozzá gumikesztyűt, és a kikeményedés közben, (amikor melegszik a gyanta) ne hajoljunk a gyanta fölé, illetve jól szellőző helyiségben dolgozzunk vele, odafigyelve azért a hőmérsékletre is!

Sok sikert kívánok az új Szuper Üveggyanta használatához, a Kreativpartner webáruházban természetesen megtalálsz mindent, amire szükséged lehet. 

Itt találod a Pentart Szuper Üveggyantát - KLIKK IDE

 

Remélem tetszett összefoglalóm,


Jó kreatívkodást kívánok,

Birkásné Kriszti

Kreativpartner webáruház

Kreativpitypang Hobby Bolt

Ha tetszenek írásaink, iratkozz fel hírlevelünkre és a tippek, ötletek mellett ajándék akciós kuponokat is küldünk, hogy kedvezménnyel szerezhesd be kedvenc hobby és dekorációs alapanyagaidat.

ITT KÉRHETED HÍRLEVELEINKET ÉS AZ AJÁNDÉK KUPONOKAT: