Végkiárusítás!!! - Használd a APR30 kupont vásárláskor a 30% kedvezményért!

Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Kreativpartner ötletek, blog

Süthető gyurma használata

Hogyan használd
Szűrés törlése
Birkásné Kriszti
Birkásné Kriszti
Süthető gyurma használata

A Fimo süthető gyurma használata

A kiégethető gyurma használata kiváló módja annak, hogy felfedezzük a művészi oldalunkat és szórakozzunk otthon. Egyedi ajándékokat készíthetünk, otthoni dekorációt alkothatunk, valamint tanulást és fejlesztést is támogathatunk a süthető gyurma segítségével.

A süthető gyurma egy kiváló alapanyag, amely lehetővé teszi a gyerekek és felnőttek számára, hogy kifejezzék kreativitásukat és alkotókedvüket.

A gyurmának fejlesztő hatása is lehet. Formázzunk betűket, számokat vagy állatokat, és segítsünk a gyermekeknek tanulni és fejleszteni a finommotoros képességeiket.

Nem kell megijedni akkor sem, ha még soha nem fogtál a kezedbe kiégethető gyurmát.

Ebben a blogban megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek gyakorinak számítanak azok körében, akik most ismerkednek meg a süthető gyurma varázslatos világával.

Mi is a süthető gyurma?

A kiégethető gyurma nagyon hasonlít a gyerekek által is használt levegőn száradó gyurmákhoz, azzal a különbséggel, hogy ez hő hatására kikeményedik, illetve hasonlíthatjuk az agyaghoz is, csak nem kell olyan magas hőfok a kiégetéséhez.

A Fimo gyurmát sokféle színben, típusban és kiszerelésben vásárolhatod meg.

A kínalatban találsz kids (kicsit puhább gyurma gyermekeknek), soft, effekt és leather (ezt hívhatjuk a normál puhaságúnak), és a professional (keményebb gyurma) is. Megvásárolhatod egyénileg is a színeket, de választhatsz különböző színösszetételű csomagokat vagy alkotó szetteket is, melyekben megtalálsz mindent egy alkotás elkészítéséhez.

A Soft jelzésű gyurmák telt színűek, semmilyen effekt nincs bennük, bátran keverhetőek egymással.

A Leather jelzésű gyurma, mint ahogy a neve is jelzi, kinyújtás után bőr hatású lesz. Kiégetés után pedig varrható, vágható, lyukasztható...

Az Effekt gyurmák szintén egy nagyobb család, ide a különböző effektekkel rendelkező gyurmák kerültek: metál, gyöngyház, kő, sötétben világító, ásvány, csillogó, Galaxy, átlátszó és neon.

Fimo-sutheto-gyurma

 

Mit készíthetünk kiégethető gyurmából?

Ékszereket:

Készíts egyedi ékszereket, például fülbevalókat, nyakláncokat, gyűrűt vagy karkötőket, hajcsatot, vagy kitűzőt. Formázz különleges mintákat és színeket, hogy személyre szabott ékszereket hozz létre.

Fimo-ekszer

Dekorációkat:

Használd a Fimo gyurmát dekorációként a lakásban. Készíts süthető formákat, amelyeket felhasználhatsz ünnepi díszekhez, kulcstartót, asztali, vagy fali dekorációt, gyerekszoba dekorációt, figurákat, szobrokat, hűtőmágnest.

Fimo dekoracio

A minőségi gyurma az egészségre nem káros, mivel fogyasztásra nem alkalmas, ezért kanalakat, tányérokat, illetve bármit, amivel étel érintkezik, inkább ne díszítsünk azzal.

Süthető gyurmához használható eszközök:

A Fimo gyurma formázásához számos tárgyat és eszközt használhatsz. Itt van néhány gyakori eszköz és tárgy, amelyek segítségével könnyedén formázhatod és díszítheted a Fimo gyurmát:
- Munkaterület: a munkaterület mindenképpen legyen sima és tiszta. Használhatsz szilikon gyújtólapot, akril, vagy üveglapot, illetve nagyobb méretű csempét, járólapot is.
- Gyurma vágók: Vágókések, kézi vágók, sniccerek vagy speciális gyurma vágók segítségével pontosan levághatod a gyurmát és különböző formákat alakíthatsz ki.
- Hengerelők és görgők: A hengerelők és görgők hasznosak a gyurma lapításához és egyenletes vastagságú lapok vagy csíkok készítéséhez.
Tipp: Ha szép egyenletes vastagságú lapokat szeretnél, akkor vagy tésztanyújtót használj, vagy vegyél különböző méretű fa pálcákat (ezeket barkácsboltban beszerezheted) tedd a gyurma két oldalára úgy hogy a nyújtófa felfeküdjön rá, így a fa pálcák nem engedik hogy az egyik része vékonyabb legyen a gyurma lapnak, mint a másik. 
- Gyurma formázó eszközök: Számos formázó eszköz áll rendelkezésedre, mint például pontozó ecsetek, fogpiszkálók Használhatsz különféle süti, vagy gyurma formázókat, felület díszítőket,  sablonokat, amelyek segítségével különleges részleteket és mintákat hozhatsz létre a gyurmában.
- Pálcikák és kefék: Kisebb pálcikák és ecsetek ideálisak a finom részletek kidolgozásához, mint például arcok, szemek vagy apró díszítő elemek.
- Hőálló formák: tepsi, grillező fólia, vagy egy hőálló laposabb tál a kiégetéshez
- Kiegészítők: Díszítsd a Fimo formákat különféle kiegészítőkkel, mint például strasszkövek, gyöngyök, apró gyurma díszek vagy füstfólia.
- Nedves és papír törlőkendő: A felületek, eszközök és a kezed megtisztításara.
Tipp: Soha ne törölközőbe töröld a kezed a munka előtt és közben, mert attól szöszös lesz az alapanyagod, amit nem fogsz tudni kiszedni belőle. Illetve színváltáskor mindig tisztítsd meg a munkaterületet és a kezed is, mert némelyik gyurma színe megfoghatja a felületeket kisütés előtt.
Fontos megjegyezni, hogy a Fimo gyurma süthető, ezért fontos, hogy a kiégestésnél hőálló és biztonságos eszközöket használj, és a sütés előtt figyelmesen kövesd a gyártó utasításait a hőmérséklet és az időtartam tekintetében. 
Fimo-sutheto-gyurma-szerszamok
Használhatok többféle márkájú kiégethető gyurmát egy munkán belül?
Igen, általában lehetséges többféle márkájú gyurmát egy munkán belül használni. Azonban fontos figyelembe venni néhány dolgot:

Süthetési hőmérséklet és idő: Mielőtt különböző márkájú gyurmákat kombinálnál, győződj meg róla, hogy az összes gyurma ugyanolyan hőmérsékleten és időtartamban süthető-e. Különböző márkák esetén lehetnek eltérések a sütési utasításokban, ezért fontos ezeket betartani.

Összeolvadás: Egyes gyurma márkák összeolvadhatnak vagy elszíneződhetnek, ha közvetlenül érintkeznek egymással a sütés során. Ezért ajánlott elvégezni egy próbafolyamatot, amikor különböző gyurmákat használsz együtt, hogy meggyőződj arról, hogy nem tapasztalsz problémákat.
Rugalmasság és textúra: Különböző márkájú gyurmák lehetnek különböző rugalmasságúak és textúrájúak. Ez befolyásolhatja a formázhatóságot és az egyes gyurmák közötti tapadást.
Vedd figyelembe ezeket a különbségeket, amikor kombinálod a különböző márkájú gyurmákat, és alkalmazkodj hozzájuk a formázás során. Mindig olvasd el és kövesd a gyártó utasításait az egyes gyurma márkák használatával kapcsolatban. Ha bizonytalan vagy a különböző márkák kombinálásával kapcsolatban, javasolt kérdezni a gyártókat vagy kipróbálni egy kis mintadarabot, mielőtt nagyobb projektekbe kezdesz.

A színek keverhetőek egymással?

Igen, a süthető gyurma színek általában keverhetőek egymással, hogy új színeket és árnyalatokat hozz létre. A színek keverése lehetővé teszi, hogy testre szabott és egyedi színpalettákat hozz létre az alkotásaidhoz. A következőképpen keverheted össze a süthető gyurma színeket:

- Válaszd ki azokat a gyurma színeket, amelyeket szeretnél összekeverni. Lehetnek egyszínű gyurmák vagy különböző árnyalatok.

- Szakíts le egy kis mennyiségű gyurmát mindegyik színből. Kezdd kisebb mennyiséggel, majd ha elérted a kívánt színt, akkor növeld a mennyiséget.

- Gyúrd össze a két vagy több színt alaposan. Használd a kezedet vagy egy gyurma gyúródeszkát, hogy alaposan összekeverd őket. Ügyelj arra, hogy a színek egyenletesen keveredjenek, és ne maradjanak benne látható vonalak vagy foltok.

- Ha a kevert szín túl sötét vagy túl világos, adhatsz hozzá több gyurmát a keverékhez, hogy módosítsd az árnyalatot.

- Kísérletezz bátran! Próbálj ki különböző arányokat és kombinációkat a színek között, hogy felfedezd, milyen új árnyalatokat és színeket hozhatsz létre.

Fontos megjegyezni, hogy a színek keverésével elérhető eredmények a gyurma márkájától és a színek tulajdonságaitól függhetnek. Egyes színek lehetnek intenzívebbek vagy kevésbé keverhetőek, ezért érdemes kísérletezni és felfedezni, hogy milyen hatásokat érhetsz el a gyurma színek keverésével.

Itt találsz egy színkeverési táblázatot:

Fimo-szinkeveres

Mivel festhetek, dekorálhatok a süthető gyurmára?

Az elkészített alkotásokat különböző festékekkel és technikákkal lehet festeni.
Itt van néhány lehetőség a gyurma festésére:
- Akrilfestékek: Akrilfestékek sokoldalúak és könnyen használhatók a gyurma festéséhez. Válassz olyan akrilfestékeket, amelyek jó tapadást biztosítanak a műanyag felületeken. Használj ecsetet vagy szivacsot a festék felvitelekor, és hagyd megszáradni a rétegeket közöttük. Használd a Pentart akril festékeit, így nem lesz a végeredmény ragacsos és kellemetlen tapintású.
- Akrilfesték tollak vagy filcek: Akrilfestékkel töltött tollak és filcek kiválóak részletek vagy finom vonalak létrehozásához a gyurmán. Pontos és részletgazdag festési lehetőséget nyújtanak. Ilyen például a Posca toll
- Porfestékek: Porfestékek, mint például pigmentporok, mica porok adhatnak intenzív színeket és árnyalatokat a gyurmának. Alkalmazhatod ecsettel vagy applikátorral.
- Lakkfestékek: Lakkfestékek speciálisan kifejlesztve vannak a gyurmához. Ezek a festékek tartósak és átlátszó vagy áttetsző réteget képeznek a gyurma felületén, amely megőrzi a textúrát és díszítést.
Fontos: A körömlakkal való festést semmiképpen nem javasoljuk, mert csak bosszúság lesz a vége :(
Mindig próbálj ki egy kis mintadarabot vagy tesztelj egy kevésbé látható területen, mielőtt a teljes alkotást fested. Fontos, hogy a festék száradjon és rögzüljön a gyurmán, mielőtt további munkát végeznél rajta vagy lakkoznád.
Pentart-akril-festek
Posca-toll

Kell lakkoznom a gyurmát?

Nem szükséges lakkozni a süthető gyurmából készült alkotásokat, hiszen ezek a gyurmák már strapabíróak és vízállóak sütés után. De ha mégis szeretnéd, akkor használd a gyurma saját márkás lakkját.
A következő lépések segíthetnek a gyurma lakkozásában:
- Hagyd teljesen kihűlni a kiégetett gyurma alkotást a sütés után. Győződj meg róla, hogy minden része megkeményedett.
- Válassz ki egy lakkozó anyagot, amely alkalmas gyurmához. Szilikon vagy akril alapú lakkot használj, amelyek speciálisan a gyurmákhoz készültek.
- Használj egy ecsetet vagy fújópisztolyt a lakkozó anyag egyenletes felvitele érdekében. Vigyázz, hogy ne hagyj hátrahagyott ecsetnyomokat vagy foltokat.
- Alkalmazz vékony rétegeket a lakkból. Hagyd megszáradni a rétegeket a lakkozás között, és szükség esetén ismételd meg a folyamatot, hogy elérj egy kívánt fedőréteget.
- Hagyd teljesen megszáradni a lakkozott alkotást a gyártó utasításai szerint.
Fontos, hogy kövesd a kiválasztott lakkozó anyag gyártójának utasításait, mivel eltérő lehet a használati mód és az időtartam. A megfelelő lakkozással a süthető gyurma alkotások hosszú élettartamúak és ellenállóak lehetnek.

Hogyan tároljam a süthető gyurmát?

Nem mindig használjuk fel a megbontott gyurmánkat, és mivel a késöbbiekben is szeretnénk felhazsnálni, fontos, hogy jól legyen tárolva. A  megfelelően tárolt gyurma megtartja frissességét és állagát hosszabb ideig. Itt van néhány ajánlás a süthető gyurma helyes tárolásához:
Légzáró csomagolás: Csomagold be a gyurmát légmentesen zárható műanyag tasakokba, vákuumzacskókba vagysimítózáras zacskóba. Ez megakadályozza a gyurma kiszáradását és megőrzi a nedvességtartalmát.
Tárolóedények: Használj műanyag (polipropilén PP 05) vagy üveg tárolóedényeket a gyurma számára. Győződj meg arról, hogy a tárolóedények jól zárnak, hogy megakadályozzák a levegő bejutását.
Fontos: A PP 06 jelölésű dobozokat ne használd, mert azok kárt tesznek a gyurmába.
Hűvös és száraz hely: Tárold a süthető gyurmát hűvös és száraz helyen, például egy polcon vagy szekrényben. Kerüld a közvetlen napfényt és a magas hőmérsékletet, mert ezek károsíthatják a gyurma állagát.
Színkülönválasztás: Ha több színű gyurmával dolgozol, érdemes külön tárolni a különböző színeket, hogy ne keveredjenek össze és ne szennyeződjenek.
Frissítés: Ha a gyurma kiszáradt vagy kemény lett, tedd egy légmentesen zárható zacskóba és tedd meleg vízfürdőbe, majd gyúrd össze, hogy visszanyerje a rugalmasságát. Ha ez sem segít, pár csebb növényi olajat adagolhatsz hozzá. Ezután tárold újra megfelelően.
Gyártói utasítások: Mindig olvasd el a gyártó által ajánlott tárolási utasításokat, mivel a különböző süthető gyurma márkák eltérhetnek a tárolási igényekben.
Követve ezeket az ajánlásokat, a süthető gyurma hosszabb ideig megőrzi állagát és készen áll az alkotásra, amikor újra előveszed.

Milyen ragasztót használjak a süthető gyurmához?

A gyurmafigurákat, vagy apróbb részeket egymáshoz is ragaszthatod. A gyurmához különböző típusú ragasztókat lehet használni, itt van néhány gyakran használt ragasztó típus:
- Szuper ragasztó (cianakrilát alapú): Szuper ragasztó nagyon erős és gyorsan száradó ragasztó, amely jól működhet a süthető gyurmához. Használat előtt győződj meg róla, hogy az alkalmazott felületek tiszta és szárazak legyenek. Vigyázz, hogy ne kenj túl sok ragasztót, mert ez a gyurma színét és textúráját is befolyásolhatja.
- Gyurma ragasztó: Néhány gyurma márkának kifejezetten a süthető gyurmához készült ragasztója is elérhető. Ezek a ragasztók általában gyengébb tapadást biztosítanak, de gyengédebben hatnak a gyurmára, és nem változtatják meg annyira az állagát vagy a színét.
- Epoxi ragasztó: Epoxi ragasztó nagyon erős és tartós kötést biztosít a gyurma alkatrészek között. Az epoxi ragasztó általában két komponensből áll, amelyeket össze kell keverni a használat előtt. Az epoxi ragasztó hosszabb időt vesz igénybe a száradáshoz, ezért legyél türelmes és kövesd a gyártó utasításait.
Fontos, hogy mindig olvasd el a ragasztó gyártójának utasításait és ajánlásait a megfelelő használat és biztonság érdekében. Ezenkívül, mielőtt a gyurmához ragasztóval dolgoznál, próbálj ki egy kis mintadarabot vagy tesztelj egy kevésbé látható területen, hogy megbizonyosodj a ragasztó megfelelő működéséről és hatásáról a süthető gyurmára.
Mire figyeljek a sütés során?
Sütés közben néhány probléma jelentkezhet a süthető gyurma esetében. Itt van néhány gyakori probléma, amivel találkozhatsz, és néhány tipp a megoldásukhoz:
- Gyurma deformálódása: Ha a gyurma deformálódik a sütés során, lehet, hogy túl magas hőmérsékleten sütted vagy túl hosszú ideig tartod a sütőben. Ellenőrizd a gyártó által ajánlott hőmérsékletet és időtartamot, és kövesd pontosan az utasításokat.
- Gyurma elszíneződése: Néhány gyurma szín megváltozhat vagy elszíneződhet a sütés során. Ez lehet a gyurma összetételének vagy pigmentjeinek tulajdonságai miatt. Előfordulhat, hogy bizonyos színek fakulnak vagy sötétednek a sütés során. Ha fontos, hogy az eredeti színek megmaradjanak, próbálj meg választani olyan gyurmákat, amelyek kevésbé hajlamosak az elszíneződésre, például a Fimo
- Repedések és törések: Ha a gyurma repedéseket vagy töréseket mutat a sütés után, az általában a túl gyors vagy hirtelen hőmérsékletváltozások miatt történik. Először is, engedd hűlni a gyurmát a sütés után a környezeti hőmérsékletre, mielőtt kiveszed a sütőből. A gyengébb részek, például vékonyabb alkatrészek vagy élesek, hajlamosabbak a repedésekre, ezért próbálj meg erősítő elemeket hozzáadni vagy vastagabb rétegeket kialakítani.
- Sütőből származó szagok: A süthető gyurma sütésekor néha kellemetlen szagok keletkezhetnek. A sütőben felszabaduló gőzök és anyagok okozhatják ezeket a szagokat. Győződj meg róla, hogy a sütő jól szellőzik, és süssd a gyurmát jól szellőző helyiségben vagy nyitott ablaknál.
Minden sütő más, máshogy viselkedik, de ha sütő hőmérőt használsz biztosan nem lesz problémád a hőmérséklettel. 
Fontos: Itt előjöhet az a probléma, hogy különböző márkájú gyurmál esetén, más-más hőfokot, vagy időtintervallumot kell használni!
Mindig olvasd el a gyártó által ajánlott sütési utasításokat, mivel ezek segítenek elkerülni a problémákat és megfelelő eredményt elérni. Ha még mindig problémákkal találkozol, érdemes konzultálni a gyártóval vagy más tapasztalt gyurma alkotókkal, akik megoszthatják a saját tapasztalataikat és tanácsaikat.
Bízom benne, hogy tudtam segíteni alap információkkal, hogy bátran neki tudjál kezdeni a gyurmázásnak!

Remélem tetszett összefoglalóm,


Jó kreatívkodást kívánok,

Birkásné Kriszti

Kreativpartner blog - Kriszti

Kreativpartner webáruház

Kreativpitypang Hobby Blog

Ha tetszenek írásaink, iratkozz fel hírlevelünkre és a tippek, ötletek mellett ajándék akciós kuponokat is küldünk, hogy kedvezménnyel szerezhesd be kedvenc hobby és dekorációs alapanyagaidat.

ITT KÉRHETED HÍRLEVELEINKET ÉS AZ AJÁNDÉK KUPONOKAT: