Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Kreativpartner ötletek, blog

Karácsonyi dekoráció házilag

Advent és Karácsony
Modellező anyagok
Szűrés törlése
Birkásné Kriszti
Birkásné Kriszti
Karácsonyi dekoráció házilag

Karácsonyi dekoráció házilag

Néhány ötlet karácsonyi asztal-, és  ajtódíszekre valamint karácsonyfa díszekre, melyek otthon is könnyen elkészíthetőek

Házilag készített karácsonyi díszek közül, most a személyes kedvenceimet mutatnám be, amelyek inkább a natúr kategóriába tartoznak. Elkészítésükhöz fa golyók, szárított termések és növények, natúr zsinór és jutaszalag, illetve levegőn száradó gyurma szükséges. Ezekből az alapanyagokból a karácsonyi dekoráció házilag gyerekjáték és gyorsan megoldható.

Karácsonyi asztaldíszek házilag

Az ötleteken kívül egy-két tanács is jöhet? Ha igen, akkor a következőket javasolnám:
Ne legyen magas! Gondolom, te se szereted azokat az asztaldíszeket, amitől nem látod a szemben és körülötted ülőket. (Jó lehet egy-két kivétel:)) De milyen pompás dolog is egy asztali dísz mögül dülöngélve, kikucsucskálva beszélgetni valakivel nem? Inkább legyen a karácsonyi asztali dísz alacsonyabb, max. borosüveg magasságú, így derékfájás nélkül tudtok szót váltani egymással.
Ne potyogjon! Nem valami szuper dolog, ha az asztaldíszünk „szemetel”, tehát olyan növényt, termést ne tegyél rá ami után seperni kell, vagy belekerülhet az ünnepi ebédbe.
Ne gyújtsuk fel az asztalt! Ha gyertyát használsz, inkább válaszd az üvegpoharas megoldást, ne a szabadon álló karácsonyi gyertyákat. Jobb a békesség, és a kormot sem kell letakarítani sehonnan.
És akkor nézzünk egy két ötletet:
Cserépmanó: A cserepet tekerd körbe spárgával, kötéllel vagy fonallal. Az aljára ragassz egy kis szőrmét szakállnak, és egy fa golyót orrnak. A cserépbe ültethetsz pozsgást, mini mikulásvirágot, de tehetsz bele LED gyertyát száraz termésekkel.
Karácsonyi asztali dekoráció
Fenyőfák levegőn száradó gyurmából: Nyújtsd ki a levegőn száradó gyurmát kb fél centi vastagra, és vágj ki pár háromszöget, amik fenyőfaformára hasonlítanak. A formákat különböző pecsétekkel, pontozó ecsettel, késsel díszítsd ki. Lehet a formákba csipkét és növényeket is belenyomni. Miután megszáradt a levegőn száradó gyurma, a széleit kicsit csiszold le, majd vagy hagyd natúron, vagy vizezett akril festékkel fest le. Nem baj, ha egyenetlen lesz. Attól függően, hogy matt vagy fényes felületű karácsonyi asztaldíszt szeretnél, kend le száradás után lakkal. A hátuljára ragasztópisztoly segítségével rögzítsd fel a hurkapálcát, vagy drótot, és illeszd bele a talpba, ami lehet fa korong, vagy gyurma. Kész is a karácsonyi asztaldíszek házilag!
Karácsonyi asztaldísz levegőn száradó gyurmából
Karácsonyfa fa golyókból: Válaszd ki a fagolyó nagyságát, és fűzd fel egy olyan drótra, amit lehet hajlítani, de megtartja a formáját. A tetejére ragassz egy kicsi formát, ami készülhet akár levegőn száradó gyurmából is. 
Karácsonyi dekoráció házilag
Gyertyatartó fagolyókból: A fagolyókat festheted, vagy hagyhatod natúron is, de úgy is jól mutat, ha csak az egyik sort fested más színűre. Az gyertyaüveg méretéhez igazítsd a fa golyók méretét. Ragaszd össze őket úgy, hogy a lyukak ne látszódjanak. Vagy fűzd fel egy spárgára, és rakd egymásra a sorokat. Vigyázz, ha rendes gyertyát használsz, a fagolyókat ne érje el!
Gyertyatartó fagolyóból
Asztaldísz tálcán: Ha van egy fa tálcád, vagy kör alakú tányéralátéted, tegyél a közepére egy üveges gyertyát és ragaszd körbe termésekkel, bogyókkal.
Karácsonyi asztaldísz tálcán
Ültető kártya tobozból: Na ehhez aztán tényleg nem kell sok minden. Gyűjts össze szép és formás tobozokat. Egy papírra írd fel a neveket, vagy nyomtasd ki, és illeszd bele a pikkelyek közé.
Ültetőkártya tobozból
Borosüveg díszbe öltözve: Ha szereted a bort és a vacsihoz is illik, miért ne díszítenénk fel magát a felszolgálni kívánt bort. Ragasztópisztoly segítségével tekerd körbe natúr zsinórral. Díszítsd csipkével, termésekkel, fenyővel és maga az ital lesz a karácsonyi asztali dísze. Ezt akár ajándékba is lehet vinni a házigazdának, ha vendégségbe megyünk.
Karácsonyi borosüveg

Karácsonyi ajtódísz házilag

A karácsonyi ajtódíszek készítésénél fontos szempont, hogy a koszorúnk, vagy kopogtatónk ne legyen túl könnyű, mert igaz, hogy kopogtatónak is hívjuk, de akkor sem igazán kellemes arra ébredni éjjel, amikor fúj a szél, hogy valami zörög. Illetve a szellő meg is fordíthatja, így csak a hátulját csodálhatjuk az ajtódíszünknek. Az ajtódísz alapjának általában ezért a szalmakoszorút, vagy vesszőkoszorút szoktam javasolni. A szalma koszorút ne hagyd szabadon, inkább tekerd be valamilyen anyaggal, ami lehet juta szalag, szőrmetekercs, fonal, filc vagy maradék anyagdarab. Ha lapos a koszorú hátulja, ragassz rá vastagabb filcet, így nem fog kopogni az ajtón.

És akkor nézzünk pár karácsonyi ajtódísz házilag ötletet azon a vonalon, mint az asztaldíszek.

Fa korong koszorú: Rakj körbe egy sor fa karikát, majd hobbyragasztó, vagy ragasztópisztoly segítségével, a fakorongokat elcsúsztatva, ragaszd rá a következő sort. A fa korongok lehetnek azonos, de eltérő méretűek is. Hagyhatod natúr, de színezheted is az összeset, vagy csak néhányat. Díszítheted termésekkel, szalaggal, és levegőn száradó gyurmából készült figurákkal is. Tipp: Ha elkészültél az első fakorong sorral, rakd rá egy filc darabra, és rajzold körbe. A filc darabon lévő koszorút vágd ki és ragaszd rá a koszorú hátuljára, így csendesebbé teheted az ajtódíszedet.

Fa korong karácsonyi ajtódísz

Állatfej fakorongból: Hát ehhez egy nagyobb méretű fakorongra lesz szükséged, hogy látszódjon, és ne csak a kukucskálót takarja el. Válassz ki egy általad tetsző állatkának a fejét, és rajzold rá a fadarabra. A festéshez használhatsz akrilfestéket, vagy Posca tollat is. Miután kész az arca, filcből vágj ki egy hozzáillő fület és illeszd rá a hátuljára. Ha a fakorongon nincs lyuk, akkor egy kötél segítségével tudod majd az ajtóra rakni, amit szintén a hátuljához ragaszthatsz a fülek fölé. Itt szintén javasolnám, hogy egy filc darabot tegyél a hátuljára, ami leköveti a karácsonyi ajtódísz formáját, és így halkabb lesz az ajtónyitáskor is.

Karácsonyi ajtódísz házilag

Uszadék fa függőkkel: Az uszadék fának nagyon szép színe van kiszáradás után, így azt már se kezelni, se festeni nem kell. Köss össze párat, az sem baj, ha nem egyforma méretűek. Készíts hozzá akasztót, és köss rá pár karácsonyi témájú figurát. A függők lehetnek tobozok, gyurmadíszek, kicsi fa korongok festve, feliratozva, pirográfozva… Kész is a karácsonyi ajtódísz házilag! Mondjuk ennél valószínű a kopogás. Nem nagyon, csak egy kicsit! De ez az ajtódísz jól mutathat akár egy szekrényajtón, vagy a ház egyik belső ajtaján is. Tipp: Ha a függő díszek fakorongokból állnak, akkor a korongokra a gyerekek nevének betűit is felírhatjuk, aztán vagy olvashatóan, vagy össze-vissza felkötözzük az uszadék fára, attól függően, hogy gyerekünk van, vagy kamaszunk :)

Karácsonyi ajtódísz uszadékfából

Ajtódísz gyurmából: Itt szintén avval kezd, hogy kinyújtod a levegőn száradó gyurmát, kb fél centire, majd formára vágod. Feldarabolod, és ha szeretnéd, a darabokat díszítheted, nyomdázhatod. Ha megszáradt a gyurma, akkor itt is választhatsz, hogy natúr színében hagyod, vagy színezed. Fontos, hogy száradás előtt ne feledkezz meg arról, hogy a darabokat, majd össze kell kötnöd, így a darabok közepén alul és felül is csinálj egy kis lyukat. Vékony spárgával, vagy dróttal tudod összekötni a darabokat. Ennél az ajtódísznél szintén szerencsés, ha a hátuljára filcet ragasztasz, így a díszed is védve van, hogy egy nagyobb koppanásnál ne legyen baja.

Karácsonyi ajtódísz gyurmából

Karácsonyfadísz házilag

Karácsonyfadísz házilag kategóriában, egy soha véget nem érő regényt lehetne írni, de én most három félére térnék ki. Mindhárom egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és ha belejövünk, tucat számra készíthetjük, és használhatjuk fel más dekorációkban is.
Levegőn száradó gyurmadíszek: A levegőn száradó gyurmából én a Fimo márkát szoktam használni, nekem valamiért ez vált be, de ha valami habkönnyű dekorációra van szükség, mint például egy karácsonyi hűtőmágnes, akkor a Stamperia könnyített gyurmáját (Extra Light Soft Clay) ajánlom.
A karácsonyfadíszek lehetnek térbeliek és egyszerű síkbeliek. Most a síkbeli, egyszerűbb formákra térnék rá, hiszen ezekhez semmiféle kézügyességre nincs szükség, és akár kisebb gyerekekkel is elkészíthető.
A kinyújtott gyurmára lenyomatokat tehetsz csipkével, különböző növényekkel (pl tujalevél), nyomdákkal, de bármilyen szépen mintázott felületet átvihetsz a gyurmára. Miután megvan a mintázat, formaszaggatóval, vagy késsel vágd ki a formákat, figurákat. - Ne felejtsd el az akasztónak a lyukat! - A kivágott alakzatokat hagyd megszáradni egy sík felületen. A száradás ideje függhet a hőmérséklettől, páratartalomtól, de ha nem szeretnél addig várni, akkor állítsd be a sütőt (elektromos) 50-60 fokra és nyitott ajtóval segíts rá a száradásra. - Én szilikonos sütőpapírt szoktam alárakni, hogy ne ragadjon le a gyurma. – Miután megszáradt, festheted, színezheted, díszítheted. A színezéshez használhatod a Pentart akril festékei, ha egy kicsit felvizezve használod, akkor vízfestékes hatása lesz. Írhatsz, vagy rajzolhatsz rá Posca tollal. Ha kicsit megcsiszolod és szép sima felületű a gyurma, akkor transzferálhatsz is rá, így rákerülhet a karácsonyfadíszre akár egy fénykép is. Egy hozzá illő szalaggal, vagy zsinórral pedig kész a karácsonyfadíszünk.
Karácsonyfadíszek házilag
Fagolyó karácsonyfadíszek: A díszeket készítheted azonos vagy különböző méretű fa golyókból. Színezheted teljes egészében, vagy részben, de hagyhatod natúron is.
Ha függőleges figurát készítenél, akkor felfűzheted egy szép szalagra, zsinórra, így készülhet belőle jégcsapforma, hóember… A nagyobb méretű fagolyókra Posca tollal írhatsz is, bár erre a gömbölyű felületre nem könnyű.
Karácsonyfadísz készítése házilagKarácsonyfadísz fa golyókból
Ha karikaformákat szeretnél a fagolyókból készíteni, akkor egy jól hajlítható, de formáját megtartó drótra lesz szükséged.
Karácsonyfa dísz készítése fa golyókból
A fagolyó csillag elkészítését, pedig az alábbi képen látod, ahol lépésről lépésre lekövetheted. Ehhez viszont szükséged lesz egy vékony, ékszerkészítéshez használatos drótra.
Karácsonyfadísz csillag
Fakorong karácsonyfadíszek: A fakorongok lehetnek natúr szeletetek, vagy pedig a rétegelt lemezből álló, lézervágott, előre kilyukasztott kör lapok. A fa korongok díszítése sokféleképpen elkészíthető.
Ha a pirográf technikát választod, akkor egy készülékre lesz szükséged, mely hálózatra csatlakoztatva, felmelegíti a készülék végén lévő cserélhető fejet és így mintákat lehet beleégetni vele a fába.
Érdemes először a mintát ceruzával felrajzolni, majd az égetés után leradírozni. Amit javasolnék, hogyha a felületet színeznéd is, akkor mindenképpen a pirográfozás után, mert a készülékkel megégetett festék nem tesz jót a tüdőnek. Tehát először pirográf és utána színezés!
Karácsonyfadísz - pirográf
Festett és feliratos fakorongok: Akril festékkel, vagy Dekor festékkel fesd le az alapot a kívánt színre, majd Posca tollal rajzolhatsz, írhatsz rá. Fagolyóval, szalaggal díszítve kész is a karácsonyfadísz házilag.
Festett karácsonyi fa korongok
Díszített fakorongok: Ebben az esetben kisebb kerámia, vagy filc figurákat ragassz a alapra hobby ragasztó, vagy ragasztó pisztoly segítségével. Lehet kapni már előre kivágott filc figurákat, de saját magad is elkészítheted őket a karácsonyfa egyéb díszeihez igazodva.
Díszített fa korongok karácsonyra
A felsorolt karácsonyfadíszekben az a jó, és praktikus, hogy ezeket önálló díszként, csomagra kötözve kísérő ajándékként, vagy a karácsonyi ajtó, illetve asztaldíszünk részeként is felhasználhatjuk.
Remélem kaptál tőlünk egy-két hasznos ötletet az egyszerűbb karácsonyi dekorációk elkészítéséhez, sikerült meggyőzünk, hogy karácsonyi dekoráció házilag is készíthető. Az egyszerűbb karácsonyi dekorációk elkészítéséhez.
Jó készülődést és kikapcsolódást kívánunk az adventi-karácsonyi időszakra!
 

Remélem tetszett összefoglalóm,


Jó kreatívkodást kívánok,

Birkásné Kriszti

Kreativpartner blog - Kriszti

Kreativpartner webáruház

Kreativpitypang Hobby Blog

Ha tetszenek írásaink, iratkozz fel hírlevelünkre és a tippek, ötletek mellett ajándék akciós kuponokat is küldünk, hogy kedvezménnyel szerezhesd be kedvenc hobby és dekorációs alapanyagaidat.

ITT KÉRHETED HÍRLEVELEINKET ÉS AZ AJÁNDÉK KUPONOKAT: