Hamarosan megújulunk, figyeld oldalunkat!

Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Kreativpartner ötletek, blog

Posca filc használata

Hogyan használd
Gyorsan, egyszerűen!
Szűrés törlése
Birkásné Kriszti
Birkásné Kriszti
Posca filc használata

Posca filc használata 

Az Uni Posca filcek a kifejezés sokszínűségét hozzák el a kezünkbe. Alkalmazhatók a művészet számos területén, mint például a festészet, illusztráció, dizájn vagy hobbi tevékenységek.

A tollak használata különleges hatást kölcsönöz bármilyen alkotásnak.

Festményeket lehet készíteni velük, legyen szó akár absztrakt, akvarell vagy élethű stílusban. A Posca filcek lehetővé teszik a részletek kidolgozását és a vibráló színátmenetek létrehozását.

Illusztrációk terén fantasztikus lehetőség nyílik az ember számára, legyen szó képregényekről, képeskönyvekről vagy portrékról.

Emellett a Uni Posca tollak kiválóak dizájnprojektekhez, például logók, poszterek vagy feliratok készítéséhez. Különleges hatást kölcsönöznek a szemléltető anyagoknak és prezentációknak is.

Hobbyként pedig különböző tárgyakat díszíthetünk velük, mint például cipőket, farmert, poharakat, dekorációkat vagy ékszereket.

Milyen Uni Posca filc fajták léteznek?

Az Uni Posca filcek széles választékban érhetők el, különböző típusokban és méretekben, hogy minden alkotó igényét kielégítsék. Néhány népszerű Uni Posca tollfajta közül a következőket említhetjük:

 

Posca filc fajtákUni Posca Marker 1M: Vékonyabb vonalak húzására, kontúrok, részletes munkákra alkalmas. Vékony, műagyag kúpos hegyű. A hegy vastagsága: 0,7-1 mm

Uni Posca Marker PC-1MR: Ez a marker vékonyabb vonalak húzására és részletes munkákra alkalmas. Vékony, fémgyűrűs kúpos hegyű. A hegy vastagsága kb. 0,7 mm.

Uni Posca Marker PC-3M: Ez a közepes vastagságú marker sokoldalúan felhasználható és a legnépszerűbb a Posca tollak között. Kúpos hegyű, a fej mosható és fordítható. A hegy vastagsága kb. 1,5 mm.

Uni Posca Marker PC-5M: Ez a marker vastagabb vonalakhoz és gyorsabb festéshez használható. Kúpos hegyű, a fej mosható és fordítható. A hegy vastagsága kb. 2,5 mm.

Uni Posca Marker PC-7M: Ez a vastagabb marker tökéletes a nagyobb felületek kitöltéséhez és a merész vonalak létrehozásához. Kúpos hegyű, a fej mosható. A hegy vastagsága kb. 4,5-5,5mm.

Uni Posca Marker PC-8K: Ez a toll extra vastag vonalakhoz és takarékosabb festéshez ideális. Vágott hegyű, a fej mosható. A hegy vastagsága kb. 8 mm.

Uni Posca Marker PC-17K: Az XXL mérete miatt a művészek és a szakemberek legjobb barátja, mivel általa nagyívű munkákat tudnak létrehozni. Vágott, egyenes hegyű, a fej mosható. A hegy vastagsága 17mm

Uni Posca Marker PCF-350: Ez a marker speciális ceruzahegyű változat, amely lehetővé teszi a finom részletek kidolgozását és a puha árnyalatok létrehozását.

Néhány ötlet:

Farmer felújításhoz:

Farmer felújítás Posca filccel

Cipő felújításhoz:

Cipő felújítás Posca filccel

Fehér, vagy fekete veszített vászon, papír, karton:

Posca filc fekete felületen is

Mit rejt a tollak belseje:

Oldószermentes és szagtalan vízbázisú festéket tartalmaz.

Pigment alapú: Az Uni Posca tollak festéke pigment alapú, ami azt jelenti, hogy gazdag és intenzív színeket eredményez. Ez lehetővé teszi a színátmenetek létrehozását és a többrétegű alkotások készítését.

Vízbázisú: A Posca tollak festéke vízbázisú, ami könnyű keverhetőséget eredményez. A színek egymással könnyen kombinálhatók, így lehetőség nyílik az egyedi árnyalatok létrehozására.

Fedőképesség: Az Uni Posca tollak festéke kiváló fedőképességgel rendelkezik. Az erőteljes pigmentáció miatt a tollak könnyen elfedik a felületet, így kevesebb rétegben lehet dolgozni, és gyorsabb eredményeket lehet elérni.

Gyorsan száradó: Az Uni Posca tollak festéke gyorsan szárad, ami előnyös tulajdonság, mert így elkerülhető a festék elkenődése vagy maszatolása. Az alkotóknak kevesebb időt kell várniuk, hogy folytathassák az alkotást.

Vízálló és fényálló a felületen: Miután az Uni Posca tollak festéke megszárad, vízálló és fényálló lesz a felületen. Ez azt jelenti, hogy az alkotásokat különböző időjárási viszonyok között is használhatjuk, és hosszú távon is megőrzik színüket és minőségüket.

Vízben oldódik: A Posca filcek bármilyen pozícióban tudjuk tárolni egészen addig, míg a használatot követően visszatesszük rá gondosan a kupakot. A tollszárban lévő golyó keveri össze a benne lévő festéket, és ez tökéletesen megmarad a tollon belül. Az ecset fejű POSCA-t lehetőség szerint fektetve tároljuk.

Keverhető: Ameddig a festék nedves, a színeket össze tudjuk keverni az alkotás felületén, ha elmaszatoljuk a heggyel vagy ecsettel. Ezzel különféle színárnyalatokat érünk el. Ha a hegy elkoszolódik, csak tisztítsuk meg a markert, hogy visszanyerjük az eredeti színt.

Rétegezhető: Sűrű és nem áttetsző, így a POSCA ideális a rétegezésre. Sötét színeket fel tudunk vinni világos színekre vagy fordítva. Köszönhetően a gyors száradási időnek, a rétegeket paca nélkül fel tudjuk vinni egymásra.

Nézd meg videók segítségével hogyan használható a Posca filc:


 

Milyen felületekre használható a Posca filc:

Fa

Ideális anyag a Posca számára, mindegy, hogy nyers vagy csiszolt állapotban, beltéri vagy kültéri használatra.

Előkészítés: Kezelt vagy lakkozott fa esetében érdemes a felületet megcsiszolni, mielőtt Poscá-val kezdenénk el rajta dolgozni. Használt vagy újra hasznosított fa esetében érdemes először megtisztítani a fát vízzel és puha szivaccsal, majd megvárni, míg teljesen megszárad. Mivel a fa porózus természetes anyag, rengeteg festéket magába szív. Attól függően, hogy milyen hatást akarunk, több réteg felvitelére lehet szükség.

Tartóssá tétel: Miután az alkotást befejeztük és szárad, tegyünk rá két rétegben víz-bázisú lakkot. A sprayt 30 cm távolságra tartsuk a felülettől, és lassú, körkörös mozdulatokat végezzünk. A lakk réteg lehet matt vagy fényes attól függően, hogy mit szeretnénk.

Szövet, textil, bőr

Mindegy, hogy természetes vagy szintetikus, lehet textil, szövet és bőr. Elsődlegesen dekorálásra használják. A POSCA segítségével nagyon könnyen tudjuk személyesebbé tenni vagy felújítani ezeket a hétköznapi anyagokat. Mi több, ha követjük a fixálásra vonatkozó tanácsokat, tartóssá is tehetjük az alkotásokat.

Előkészítés: Mielőtt textilen kezdenénk el dolgozni, géppel ki kell mosni, hogy mindenféle szennyeződést eltávolítsunk. Természetes vagy műbőrnél egyaránt nedves szivaccsal törölgessük át, és hagyjuk megszáradni. Természetes vagy mű szarvasbőr esetében puha kefével gyengéden át kell kefélni. Mind textilen, mind bőrön alkalmas a Posca színkeverésre és rétegek létrehozására is. A természetes anyagok mindig jobban beszívják a Posca festékanyagot. Javasoljuk egy záró anyag használatát a felület alatt (pl.  nylon zacsi). A száradási idő és a rétegek száma, hogy egységes felületet érjünk el, esetenként különbözik.

Tartóssá tétel: Miután az alkotás kész és száraz, kifordítva ki lehet vasalni gőz használatát kerülve. A vasaló hőmérséklete az anyagtól függ. Betehetünk egy zsírpapírt a vasaló és az anyag közé, hogy még nagyobb védelmet biztosítsunk. Ha a felhasznált anyag nem alkalmas vasalásra, az alkotást hajszárítóval is tudjuk fixálni. Tartsuk 30 cm-re a felülettől és körkörös mozdulatokkal szárítsuk.

Üveg

Lehet átlátszó vagy opál, az üveg az egyik leggyakrabban gyártott anyag. Évszázadokon keresztül a legkülönbözőbb művészek előszeretettel dekorálták. Üzlet kirakatok, múzeumi kirakatok megjelenését egyre elterjedtebb körben dekorálják a professzionális vagy amatőr művészek. Az üveg dekoráció ma már az otthonokban is jelen van, de nem csak az üvegen, hanem számos hétköznapi dolgon, mint például kancsókon, poharakon, tükrökön… (olyan tárgyak, amelyeket ha egyszer dekoráltak, már étellel nem érintkezhetnek). A Posca kitűnő eszköz ezekhez az alkotásokhoz: üvegen a színek új mélységet és fényt kapnak, és bármikor letörölhető vízzel, ha újra akarjuk kezdeni.

Előkészítés: Tisztítsuk meg a felületet ruhával, és ellenőrizzük le, hogy nem nedves vagy zsíros-e, mielőtt elkezdünk rajta dolgozni. A csak vonalból álló alkotások fogják a legjobb hatást elérni. Azokon a területeken, ahol egységes színezés szükséges, több réteget kell feltenni, és ez egyes rétegek között néhány perces száradási idő szükséges. Ha ki akarjuk javítani a hibát, csak töröljük le a területet nedves ruhával.

Tartóssá tétel: Az alkotást tartóssá is tehetjük, ha víz-bázisú sprayvel két fedőréteget teszünk rá – de ezt követően étkezési célra nem használható a dekorált tárgy. Tartsuk a sprayt 30 cm-re a felülettől, és lassú, körkörös mozgást végezzünk. A fedőlakk lehet matt vagy fényes attól függően, hogy mit szeretnénk.

Kerámia

Cserép vagy kőagyag, mázas vagy terrakotta… számos formája van a kerámiának. A legtöbbet tűzön égetik ki. A kerámiát gyakran a népművészettel azonosítják, amely az alkotások termékeny talaja. A Posca ideális kerámia díszítésére. A dísz letörölhető kezelt kerámia esetében (pl. zománcos porcelán) vagy tartós (pl. égetett cserép). Bármelyik is, ha korábban a kerámiánkat étel tárolására, főzésre használtuk, a díszítést követően már nem lesz biztonságos élelmiszer számára.

Előkészítés: Tisztítsuk meg a felületet ruhával és bizonyosodjunk meg róla, hogy száraz a felület, mielőtt dolgozni kezdünk rajta. A kerámián keverni tudjuk a Posca színeket, és rétegeket is ki tudunk alakítani. Ha kezelt kerámiáról van szó, lassabb a Posca száradási ideje, és a vonalakkal kialakított díszítés jobban alkalmazható. A színnel fedett részekre több réteget kell felvinnünk, és az egyes rétegek között hagynunk kell megszáradni a festéket. Nyers kerámiánál több réteg felvitele szükséges, mivel a porózus felület elnyeli a festéket.

Tartóssá tétel: Amikor az alkotásunkat befejeztük és meg is száradt, fixálhatjuk. Kezelt kerámia esetén víz-bázisú lakk réteget vigyünk fel (ekkor már étkezési célra nem használható), a sprayt 30 cm-re tartsuk a tárgytól, és körkörös mozgást végezve fújjuk rá a permetet. Nyers kerámia esetében süssük ki sütőben a kerámiát. Melegítsük fel a sütőben lassan 220°-ra, majd állítsuk le a melegítést és hagyjuk lassan kihűlni, mielőtt kivennénk. A porcelán esetében ugyanez az eljárás, de a hőfok 160°, és nem több, mint 45 perc. Hogy még tartósabb legyen, víz bázisú lakkréteget is tehetünk rá (ekkor már nem alkalmas étkezési célra). Csak kézzel, hideg vízzel öblögessük, hogy a minta tartós maradjon.

Papír és Karton

A papír a Posca egyik legnagyobb szövetségese – mindegy, hogy sima papír, kártya, tábla, papír masé vagy épp krepp papír, a festék tökéletesen megragad és tartósan megmarad.

Előkészítés: Nincs speciális előkészületre szükség a papír esetében. Mindenféle Posca technikát tudunk mind papíron. Akvarell hatás elérése érdekében győződjünk meg róla, hogy elég vastag a papír, mivel a vékonyabb anyag törékenyebb, hajlékonyabb. Vigyázzunk az alkalmazott vízmennyiséggel is, és hagyjunk elég időt a száradásra, hogy megóvjuk az alkotást. Ha fotó papírra dolgozunk, a száradási idő hosszabb.

Tartóssá tétel: A papíron nincs szükség külön fixatív alkalmazására Posca esetében. De ha tartósan meg akarjuk őrizni az alkotást, nem árt egy víz-bázisú lakkréteg alkalmazása. Tartsuk 30 cm-re a felülettől a sprayt, és körkörös modulatokkal fújjuk a lakkot a felületre. A védő réteg lehet matt vagy fényes attól függően, hogy milyet szeretnénk.

Műanyag

Lehet átlátszó vagy opál, matt vagy fényes… a műanyag ma már a hétköznapi életünk részévé vált. A Posca festéke tökéletesen megragad a műanyagon, így a legtöbb alkotást bármiféle nehézség nélkül meg tudjuk rajta alkotni.

Előkészítés: Nincs speciális előkészületre szükség a POSCA műanyagon alkalmazása esetén. Ugyanakkor javasoljuk az esetleges por és zsír eltávolítását a felületről, ha van rajta. Minél simább a műanyag felülete, minél kevésbé porózus, következésképpen annál hosszabb a száradási idő, és hosszabb ideig kell várni, hogy kezelhessük az alkotást.

Tartóssá tétel: Miután az alkotást befejeztük és megszáradt, két rétegben kapjon víz-bázisú lakkot. A dobozt 30 cm-re tartsuk a felülettől, és fújjuk az anyagra körkölös, lassú mozdulatokkal. A fedőréteg lehet matt vagy fényes attól függően, hogy milyet szeretnénk.

Fémek

Fényes vagy matt, a fémet az ókortól kezdve használják művészeti célokra, például ékszernek, eszközöknek vagy hangszernek. Manapság széles körben használt anyag dekorálásra és felújításra. A Posca nagyon jól megragad az olyan anyagokon, mint például a vas vagy aluminium. A szín permanens a nyers, porózus fémen, és leradírozható a tökéletesen sima fémről.

Előkészítés: Tisztítsuk meg a felületet ruhával, és győződjük meg róla, hogy nem nedves vagy zsíros, mielőtt dolgozni kezdünk rajta. Fémen a Posca-val tudjuk keverni a színeket, és rétegeket is létre tudunk hozni. Ha polírozott fémről van szó, a száradási idő hosszabb.

Tartóssá tétel: Miután befejeztük és megszáradt az alkotás, azt javasoljuk, hogy alkalmazzunk 2-3 fedőréteget víz-bázisú lakk réteggel, különösképpen, ha kültéren használjuk. Tartsuk 30 cm távolságra a sprayt, és lassú, körkörös mozdulatokkal fújjuk le az alkotást. A fedő réteg lehet matt vagy fényes attól függően, hogy milyet szeretnénk.

Kövek és ásványok

Nyers állapotban vagy emberi átalakítás után, az ásványi anyagok kétség kívül a legszélesebb körben elérhető anyagok a környezetünkben. A természetes kőtől a sziklán keresztül a falon át, a kavicsok mindenféle fajtában és formában megtalálhatóak. A természetes ásványok és kövek könnyedén magával ragadják a fantáziánkat.

Előkészítés: Tisztítsuk meg a felületet egy ruhával, és győződjünk meg róla, hogy nem nedves, vagy poros mielőtt elkezdünk rajta dolgozni. Mivel az ásványok természetes módon porózusak, elnyelik a festéket kisebb vagy nagyobb mértékben, az ásvány természetétől függően. Attól függően, hogy milyen hatást akarunk elérni, több réteg lehet szükséges.

Tartóssá tétel: Miután az alkotás kész és száraz, két réteg lakk szükséges víz-bázisú festékkel, hogy tartósítsuk az eredményt. Tartsuk a sprayt 30 cm távolságra, és lassú, körkörös mozdulatokkal fújjuk le a felületet. A fedő réteg lehet matt vagy fényes attól függően, hogy milyet szeretnénk.

Vászon/festővászon

Általánosságban lenvászon rostokból készül, vagy néha kenderből. Mind a professzionális művészek, mind a bimbózó festők nagyra tartják a művészeti öröksége folytán. Történelmileg a klasszikus festészettel asszociálták, manapság azonban a vászon teljes mértékben a kortárs alkotások egyik eszköze, beleértve a street artot is. A vásznon azonnal tartós eredményeket hozhatunk létre.

Előkészítés: Nincs szükség különösebb előkészületre a Posca vásznon való alkalmazása során. Minden Posca technika alkalmazható a vásznon.

Tartóssá tétel: Nincs szükség fixatívra, ha vásznon használjuk a Poscat, de ha meg akarjuk hosszabbítani az alkotás tartósságát, alkalmazhatunk víz-bázisú lakk festéket. Tartsuk a sprayt 30 cm távolságra, és lassú, körkörös mozdulatokkal fújjuk le a felületet. A fedő réteg lehet matt vagy fényes attól függően, hogy milyet szeretnénk.

Összefoglalás

Az Uni Posca filc valódi varázslatot visz az alkotás világába. Az intenzív színek, a változatos felhasználhatóság és az egyszerű használat teszi a művészek és kreatív alkotók kedvenceivé. Fedezd fel a színek erejét és merülj el az alkotás örömében a Uni Posca tollak társaságában!

Jó kreatívkodást kívánunk az Uni Posca filc segítségével.

Itt találod az Uni Posca filc termékeit - KLIKK IDE

Képek: Pinterest

Remélem tetszett összefoglalóm,


Jó kreatívkodást kívánok,

Birkásné Kriszti

Kreativpartner blog - Kriszti

Kreativpartner webáruház

Kreativpitypang Hobby Blog

Ha tetszenek írásaink, iratkozz fel hírlevelünkre és a tippek, ötletek mellett ajándék akciós kuponokat is küldünk, hogy kedvezménnyel szerezhesd be kedvenc hobby és dekorációs alapanyagaidat.

ITT KÉRHETED HÍRLEVELEINKET ÉS AZ AJÁNDÉK KUPONOKAT: