Hamarosan megújulunk, figyeld oldalunkat!

Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Kreativpartner ötletek, blog

Pentart Bársonypor használata

Advent és Karácsony
Hogyan használd
Szűrés törlése
Birkásné Kriszti
Birkásné Kriszti
Pentart Bársonypor használata

Pentart bársonypor használata

A bársonypor finom szálacskákból álló por, mellyel flokkolt, bársonyos felületet alakíthatsz ki.

Összegyűjtöttünk nektek a legfontosabb tudnivalókat a Pentart bársonypor termékéről. Olvasd el összefoglalónkat, milyen információkat szereztünk a bársonyporról.

Mi a Pentart bársonypor?

A bársonypor apró, finom szálacskákból álló por, mellyel bársonyos felületet tudunk kialakítani különböző felületeken.
Használható dekoráláshoz, mix-media, scrapbook technikákhoz, de alkalmazható modellezéshez és makettezéshez is.
Kétféle kiszerelésben kapható, az egyik a kisebb csőrös változat, melyből közvetlenül lehet adagolni a bársonyport, a másik pedig a tégelyes, nagyobb változat.

Pentart bársonypor

A bársonyporral bevont felületek nem moshatóak, ezért csak olyan felületre használd, amit nem igazán kell takarítanod, mert a por nagyon bele tud ülni, és nem fogsz tudni tőle megszabadulni. 

Karácsonyi, vagy húsvéti díszekhez viszont ideális, melyek egy ideig díszítik az otthonodat, majd bekerülnek egy dobozba pihenni, a következő alkalomig. Arra ügyelj, hogy amikor elteszed a díszeket, a különböző bársonyporral bevont díszeket külön csomagold, mert a pici szálak összeakadhatnak és beszínezhetik a másik díszt.

Pentart és Bardócz Éva is rengeteg szuper ötletet ad nekünk, amiből mutatunk is párat Karácsony és Húsvét témában:

Bársonyporos dekoráció

 

Bársonypor felvitele:

Kétféle felhordási módja van: az egyik, amikor rászórod a ragasztózott felületre, majd ütőgető mozdulatokkal rátapasztod, a másik pedig amikor dörzsöléssel, simogatással beledolgozod a bársonyport a ragasztózott felületre. Az ütögető technikánál a felület kevésbé egyenletes, kicsit csomósabb, vastagabb lehet, a dörzsölésnél viszont egy sokkal egyenletesebb felületet tudsz elérni.

A dörzsölésnél (simogatásnál) rá kell érezni a technikára. Ha túl finoman dörzsölöd, akkor nem biztos, hogy szép egyenletes lesz a felület, ha pedig nagyon erősen dörzsölöd, akkor visszaszedheti, lekoptathatja az ujjad a felületről a bársonyport.

A simogatós technikához a Pentart öntapadóra száradó, más néven visszaszedhető ragasztója, vagy a füstfólia ragasztó az ajánlott. Sík felületen a kétoldalú ragasztót is használhatod.

Megemlítik még a sűrű gél pasztát ragasztó anyagként, de azt tudni kell, hogy ebben az esetben nem lehet szép egyenletesen elsimogatni a bársonyport, csak ecsettel beleütögetni. Kicsit olyan rendetlenül szőrös lesz a felület. Az oka pedig az, hogy a gélpasztába csak akkor ragad bele, ha még nem száradt meg, és ha így dörzsöljük, akkor elnyúzzuk a felületet. Tehát gélpaszta esetén csak ütögetés jöhet szóba.

Karácsonyi díszek bársonyporral, sík és gömbölyű felületen:

Karácsony bársonyporralBársonyporos karácsony

Bársonyporok színkeverése:

Nem találsz a kínálatban számodra megfelelő színt? Nem baj, keverd ki magadnak. Ha színben egymáshoz közelálló színeket használsz, akkor egyenletes színhatást érhetsz el, ha viszont agymástól távolálló színeket keversz össze, akkor inkább egy cirmosabb hatást. Tehát ha a pirosat és a kéket összekevered, az távolabbról lila hatást ad, de közelebbről megnézve cirmos, és látszódnak külön-külön a kék és a piros szálak. 
A sötétebb színek jobban fednek, mint a világosak, ezért nem mindegy, hogy például a fehér, vagy bézs bársonyport, milyen színű felületre viszed fel, ugyanis átlátszódhat az alatta lévő szín.
A bársonyporok alá nyugodtan használd a matt akrilfestékek azonos színét, így még élénkebb és szebb hatást tudsz elérni.
Ötlet moha hatás eléréséhez. Az alábbi képen a Pentart mohapasztái lettek kiegészítve zöld bársonyporral:
Bársonyporos képkeret

Bársonypor textilre:

Ha textilre szeretnéd használni a bársonyport, akkor a Pentart textil médiumját érdemes használni először a felületen. Kend be a bársonyozni kívánt textilrészt, hagyd megszáradni, majd rajzold meg a mintát a Tacky glue-val. Ne legyenek túl vékonyak a ragasztós vonalak (min. 2-3mm), mert akkor lehet, hogy nem tudnak beleragadni az apró szálak a felületbe, mivel nagyon kevés ragasztó jut ilyen vékony vonalakra. A médium abban segít, hogy a textil majd ne szívja be a ragasztót, így fel tudod vinni a bársonyport.
Abban az esetben, hogyha stencilezel és a sűrűbb öntapadós ragasztót használod, akkor nincs szükség a textil médiumra. Helyezd fel a stencilt, ragasztózd be mintát egy ecset segítségével, majd amikor megszáradt a ragasztó tedd rá a bársonyport. Ha belesimogattad a bársonyport, csak utána vedd le a stencilt, és így nem fog a textil azon részébe belekerülni a bársonypor, ami nincs ragasztózva.
Az fontos, hogy a bársonyporral bevont textileket nem lehet mosni! használd fel például poutporis zsák díszítésére, amit a szekrényen belül használsz.

 

Bársonypor üvegre:

Az alap mindig tiszta, és zsírmentes legyen. Nyomtassunk ki egy számunkra tetsző rajzot, feliratot, mintát. Arra figyelj, hogy a legvékonyabb terület ne legyen kisebb 2-3mm-nél, mert az nem lesz szépen átrajzolható. 

Tedd az üveg alá a nyomtatott papírodat és Tacky glue-val rajzold át. Amikor átlátszóra száradt, szórhatod rá a Pentart bársonyport.

Az üveget a másik oldaláról utána festheted, dekupázsolhatod kedved szerint

Itt láthatod, hogy milyen szuperül néz ki a bársonyporos felirat:

Bársonypor üvegre

Sok sikert kívánok az Pentart Bársonypor használatához, a Kreativpartner webáruházban természetesen megtalálsz mindent, amire szükséged lehet. 

Remélem tetszett összefoglalóm,


Jó kreatívkodást kívánok,

Birkásné Kriszti

Kreativpartner blog - Kriszti

Kreativpartner webáruház

Kreativpitypang Hobby Blog

Ha tetszenek írásaink, iratkozz fel hírlevelünkre és a tippek, ötletek mellett ajándék akciós kuponokat is küldünk, hogy kedvezménnyel szerezhesd be kedvenc hobby és dekorációs alapanyagaidat.

ITT KÉRHETED HÍRLEVELEINKET ÉS AZ AJÁNDÉK KUPONOKAT: