Hamarosan megújulunk, figyeld oldalunkat!

Kérdésed van? Írj nekünk! info@kreativpartner.hu

Kreativpartner ötletek, blog

Hópaszta használata

Stencilezés, sablonozás
Advent és Karácsony
Hogyan használd
Szűrés törlése
Birkásné Kriszti
Birkásné Kriszti
Hópaszta használata

 

Hópaszta és egyéb hatások használata

Milyen paszták használatával tudjuk megidézni alkotásainkon a telet?

Amikor közeledik a hideg, a tél és a karácsony, egyre többször kezdjük a téli hó és jég hatású pasztákat használni. Létre akarunk hozni havas, jeges, kicsit, vagy nagyon csillogó hideg, zúzmarás felületeket. De milyen paszták vannak a Pentart kínálatában, amiket fel tudunk használni a telet megidéző alkotásainkban?

Hópaszta


Talán a hópaszta a legismertebb, és legrégibb mind közül. Fehér pasztaszerű anyag nagy szemcseméretekkel, olyan mintha durvább homok lenne benne, ezért nem is lehet szépen és egyenletesen elsimítani a felületen, hacsak nem vastagabb rétegben visszük fel, de alapozó paszta simaságú soha. Ecsetet akkor használjunk, ha mondjuk csak egy díszítet fa lap szélét szeretnénk behavazni, nagyobb felülethez a spatulát javasoljuk.

A tégelyes változat inkább nagyobb felületek díszítésére szolgál, ha mondjuk egy fenyőfát, vagy kopasz fát szeretnél behavasítani, akkor inkább a hó paszta tollat használd, mert avval pontosabb és vékonyabb vonalakat lehet húzni. A hópasztás felületet egy kis csillámporral csillogóvá tudod tenni, amíg még nem száradt meg. Evvel a technikával tudsz készíteni hóembert, és akár polisztirol gömböt bekenve, óriási hólabdákat is.

Ha valamilyen okból kifolyólag nem lenne otthon, vagy nem kapnál hópasztát, akkor választhatod a struktúrpasztát is, a két anyag között a különbség inkább csak a szemcseméretek között van. A struktúrpasztában kisebbek a szemcsék, de a havas hatást vele is ugyanolyan szépen el lehet érni.
Kiszerelés: 30ml, 50ml, 100ml, és 230ml
Felvitele: keményebb ecset, spatula

 

Hópaszta
Hópaszta és struktúrpaszta

 

Hókristály paszta és toll

A hókristály paszta, viszonylag egy új termék a Pentart kínálatában, amit tubusos és toll formájában is megtalálható. A Pentart hókristály paszta vízbázisú, strukturált, fehéres paszta, mely csillogó glittert tartalmaz és a frissen esett, ropogós havat imitálja. Csillogása szolid, száradás után fehér marad. Könnyebben stencilezhető, mint a hó paszta, a kisebb szemcsék miatt. A hókristály pasztát szinte minden felületre használhatjuk, legyen az fa, polisztirol/hungarocell, üveg, fém, műagyag, akril.
Üvegen való alkalmazása: Ha már díszítve van az üveg, akkor a festet, vagy dekupázsolt felületen bátran használhatjuk, amennyiben a díszítettlen üvegfelületre használnánk, zsírtalanítsuk azt alkoholos felülettisztítóval, vagy oldószerrel.
A hókristály tollal szintén vékony, finom vonalú havas hatást lehet elérni, míg a tégelyes változatot, spatulával felvíve, nagyobb felületekre használhatjuk.

 

Jégkristály paszta és toll

A jégkristály paszta együtt ünnepli születésnapját a hókristály pasztával a Pentartnál. A két termék között a különbség az, hogy a jégkristály paszta, száradás után átlátszóvá szárad, csillogó jég hatást imitálva.
A jégkristály tollal nagyon szép jégcsapokat hozhatunk létre átlátszó üveg, vagy műanyag felületeken. Az üvegek díszítésénél, ugyan az az eljárás, mint a hókristály pasztánál. Ha nincs díszítve az üveg, zsírtalanítsuk mindenképpen a tartósság miatt!
Kiszerelés: 30ml és 100ml
Felvitele: tégelyes – spatula, keményebb ecset

Hópaszta újítások

Jéghatás paszta és a szivárvány paszta:

A jéghatás paszta is, az effekt paszták csoportjába tartozik. Rugalmas, átlátszóra száradó vízbázisú paszta, melyből kicsillannak a jeges hatást idéző holografikus műanyag pigmentek. A látvány különbözik világos illetve sötét felületen, de mindenképp lenyűgöző, irizáló hatást ad. Bármilyen felületre felvihető, stencilezhetjük is, de ne felejtsük el, a kisebb-nagyobb lapocskák miatt mindig egyedi felületet kapunk.
A szivárvány paszta szintén az effekt paszták családjába tartozik, mivel valamilyen effektet, utánzatot tudunk vele elérni. A szivárványos holografikus pigmentek különböző méretűek, így mindig egyedi hatás alakul ki a Szivárvány paszta használata során. Ugyan úgy, mint a jéghatásnál, különböző méretű holografikus lapocskák vannak benne, de nála az alap átlátszóvá fog válni, nem marad fehér, opálos, mint a tubusban. Hajlítható felületre is felvihető, mivel rugalmasra szárad, és nem fog lepattogzani a felületről hajlításkor.
Kiszerelés: 150ml
Felvitele: spatula

 

Jégeffekt és szivárvány effekt
Jégeffekt és szivárvány effekt

 

Opálgél:

Az opál gél üveg, vagy átlátszó műanyag felületek mattosítására használható, vízbázisú, gél állagú alapanyag. Az üveg felületeken nagyon szép homok fúvott hatást lehet elérni.
Használata egyszerű, az opál gélt egy enyhén nedves szivacsecsettel vékony rétegben vigyük fel apró ütögető mozdulatokkal a felületre, majd hagyjuk megszáradni. Előfordulhat, hogy többször át kell menni, ugyanazon felületen, hogy szép egyenletes fedést kapjunk. Természetesen sablonnal, vagy stencillel is használhatjuk. A stencilt rögzítsük a felületen, vagy használjunk öntapadós stencilt, majd szintén ütögető mozdulatokkal hordjuk fel az anyagot az üvegre, és száradás előtt vegyük is le a sablont. Száradás után az opál gél cseppálló, vízálló lesz, 120 fokos sütőben 30 percig tartó hőkezeléssel pedig tartóssága még tovább fokozható. Ha gáz sütőt van, ne csukd be teljesen az ajtaját, nehogy megégjen a felület. Ilyenkor egy fakanalat érdemes ajtóba tenni, ami nem engedi a sütő ajtó teljes becsukódását.
A nagyobb méretű homok fúvott felületet, mondjuk vázát, tovább díszítheted transzferálással, 3D tollakkal, a fent felsorolt paszták bármelyikével.
Próbáld ki! Vegyél ki egy kis opál gélt és cseppents bele 1-2 csepp Media tintát, olyat, amilyet szeretnél, így akár színes homok fúvott felületet is létrehozhatsz a két anyag segítségével. Ez ne égesd ki a sütőben. Mindkét anyag vízálló a felületen.
Kiszerelés: 25ml

szatináló festék és opálgél

Ötletek a havas hatáshoz:

Különböző méretű polisztirol gömbökből hógolyókat készíthetünk. A polisztirol gömböket először szúrd fel egy kihegyezett hurkapálcikára, így úgy tudod felvinni a hó pasztát, vagy a hókristály pasztát a felületre, hogy nem kell nyakig maszatosnak lenned. Ha végeztél, állítsd bele egy üvegbe, és hagyd megszáradni. Így nem fog hozzáérni semmihez sem a gömb, és nem szedi le a havas anyagot róla. Mielőtt megszárad, beszórhatod glitterrel, így nagyon szép csillogó hógolyókat kapunk.
Ha hóembert szeretnél készíteni, akkor levegőn száradó gyurmából készítsd el a három testrészt. Hagyd megszáradni, és amikor már kiszáradt, vidd fel rá a hópasztát, vagy a hókristály pasztát.
Téli táj dekupázsolásánál, a havas területekre, vigyél fel egy ki hó pasztát, vagy hókristály pasztát ecsettel ütögetve, vagy spatulával. A kopasz ágakra esett havat, pedig a hótollal, vagy a hókristály tollal tudod kiemelni.
A hópaszta nagyon jól mutat az üvegek szélén, száján, olyan lesz mintha ráesett volna a hó.
Fa lapok szélét is díszíthetjük vele, így kicsit egységesebbé tehetjük a különböző mintájú, vagy képet tartalmazó, fa díszeinket. Egy ecset segítségével, ütögető mozdulatokkal, készítsünk keretet a fa lapokra.
A természetből hazahozott toboz szélét, egy szivacsecsettel ütögetve havazzuk be. Ragasszunk rá akasztót és kész a karácsonyfadísz.
Szuper havas háztetőket tudunk vele készíteni, bármilyen anyagból is van az a házikó.
Ha ajtó, vagy asztaldíszen a különböző terméseket, zöldeket, pozsgásokat deressé, zúzmarássá tudjuk változtatni, ha egy kicsit beütögetjük a hópasztával, vagy a hókristály pasztával.

Mivel dolgozhatunk még?


A Pentart gyöngyház fényű, Jégvirág nevezetű Stencilező pasztája, és Gyöngy nevezetű Deluxe pasztája is szépen beleilleszkedik a tél hangulatába.
A 3D dekor toll fehér, vagy átlátszó színei, ugyan úgy, mint a Kontúrozó festék igazgyöngy, fehér és átlátszó változatai.
Homokfúvott hatáshoz használhatjuk a szatináló üvegfestéket is, amivel az opálgél hatását érhetjük el.
A finom szemcsés, kvarc színű ásványport, keverjük össze az Alapozó pasztával, és készítettünk egy hópasztához hasonló anyagot.
Ha nem szeretnénk a dísztárgyból kiemelkedő, struktúrált hatást elérni, na de egy kicsit mégis legyen hó hatása, akkor egy kicsit megkeményedett ecsetet használjunk, és fehér akrilfestéket. Mártsuk bele az ecset végét a festékbe és ne simogató, hanem ütögető mozdulatokkal vigyük fel az akrilt a felületre. Így egy kicsit egyenetlen lesz, és hasonlítani fog a hóra.
És igaz, hogy nem hó és nem jég, de a bársonypor valahogy mindig kapcsolódik nálunk a télhez és a karácsonyhoz. Ha mondjuk a dekupázsolt felületen szőrmés, vagy bársonyos hatást akarunk elérni, kenjük be a felületet öntapadós ragasztóval, majd szórjunk rá fehér bársonyport és dörzsöljük bele. Finom bársonyos felületet kapunk, és ha nagyon precízek akarunk lenni, használjuk az öntapadóra száradó Tacky glue tollat.

Képek forrása: Kreativpartner és Pentart

Itt találod a Hópasztát és társait - KLIKK IDE

 

Remélem tetszett összefoglalóm,


Jó kreatívkodást kívánok,

Birkásné Kriszti

Kreativpartner webáruház

Ha tetszenek írásaink, iratkozz fel hírlevelünkre és a tippek, ötletek mellett ajándék akciós kuponokat is küldünk, hogy kedvezménnyel szerezhesd be kedvenc hobby és dekorációs alapanyagaidat.

ITT KÉRHETED HÍRLEVELEINKET ÉS AZ AJÁNDÉK KUPONOKAT: